Да живееш в гора. Градска. Такава, която се е сраснала

...
Да живееш в гора. Градска. Такава, която се е сраснала
Коментари Харесай

Зелена светлина: Вертикалната гора в Милано

Да живееш в гора. Градска. Такава, която се е сраснала с бетонните здания. Симбиоза, реализирана от италианския проектант Стефано Боери.

Създател на Вертикалната гора в Милано - градски оазис, който прекатурва визиите за строителство.
Стефано Боери, проектант: Намираме в неповторим стадий от човешкото развиване. Едно от огромните провокации, пред които сме изправени е залесяването. Това е един от най-ефикасните способи за битка с климатичните промени. Така ние борим дявола на личната му територия - градовете. Те са най-големите жертви на климатичните промени. Но ние можем да ги променим като използваме въглеродния диоксид за торене. Да абсорбираме въглероден диоксид, с цел да произвеждаме О2. Това е един съответен план, много ефикасен и мога да кажа - либерален, тъй като всеки може да засади дърво.
Боери приключи отвесната гора през 2014-та година. Целта му беше освен да усъвършенства качеството на въздуха в региона, само че и на хората от комплекса.

Симона Пици: Растенията вършат въздуха доста по-свеж. Те притеглят слънчевите лъчи и топлината. Не ми се постанова да включвам климатика.
Климатиците стават непотребни, откакто 800 дървета, 4 500 шубраци и 15 хиляди растения обезпечават сянка и хладина.

Сградата-гора може да всмуква към 30 тона въглероден диоксид годишно. В нея са намерили леговище над 20 типа птици.
Стефано Боери, проектант: Има и доста други преимущества, които са неизмерими - само че съгласно съществуването на зелени растения и дървета е доста значимо за психилогическото положение на хората. Доказано е. Това е като екосистема, в която разнообразни типове живеят дружно - хора, растения. А растенията са един извънреден свят, цялостен с птици, инсекти. Той непрекъснато се трансформира и това е необикновено. И най-хубавото нещо на тази постройка е, че тя се трансформира всеки ден, всеки сезон, всяка година.
Амбициите на управляващите в Милано са да създадат града по-зелен. До 2030-та година зелените площи там би трябвало да бъдат увеличени с 20 %. Ще се появят нови паркове. Планирано е природата да се настани трайно върху изоставени жп релси и по покривите на публични здания.

А проектант Боери не стопира да се пробва да намести зелените растения измежду бетонните здания. През 2022 година ще се появи и най-голямата лечебна градина в Европа. Парк с размерите на футболно игрище върху покрива на една от лечебните заведения в Милано.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР