Да излезем от омагьосания кръг Когато сме в магазина и вземем

...
Да излезем от омагьосания кръг
Когато сме в магазина и вземем
Коментари Харесай

Нуждаеш ли се от това? - II

Да излезем от омагьосания кръг
Когато сме в магазина и вземем стоката в ръка, е добре да се замислим: „ Наистина ли се нуждая от това? ” Изглежда прекомерно просто, само че фактически има резултат. Ако го вършиме всякога, ще забележите по какъв начин най-малко половината артикули, от тези, които при други условия бихте купили, в този момент ще върнете още веднъж на рафта.

Този способ обаче лишава прекалено много време. При него резервираме консуматорските си привички и единствено се опитваме да повлияем на резултата, т.е. да купим по-малко непотребни неща. Затова на втория стадий е добре да си създадем лична статистика, които артикули в последна сметка се оказват непотребни. Обикновено това са:

♠ „ Изгодните ” покупки – в действителност с минималното понижение на цената продавачът ни примамва да си купим нещо, което не ни би трябвало – освен с цел да ни вземе парите на момента, само че и с вярата да сътвори изкуствена нужда към продукта.

♠ Специализираните артикули – един препарат за пода, втори за ваната, трети за тоалетната паница, четвърти за мивката, пети за стъкла...и по този начин, с цел да почистим дома си нормално купуваме към 20 разнообразни продукта. Но въпреки опаковките, ароматите и етикетите им да са разнообразни, те постоянно съдържат едно интензивно вещество – да вземем за пример натриев хипохлорид (белина) или фосфорна киселина. За да избегнем сходно повтаряне е задоволително единствено да прочетем наличието. На процедура 2-3 препарата са изцяло задоволителни, с цел да поддържаме идеална непорочност. Правилото „ едно вместо 10 ” със същата мощ важи и за козметиката.

♠ Ароматизатори и омекотители. Миризма на рози в тоалетната, на люляк в дневна, пране с мирис на „ истиснки френски парфюм ”. Това са синтетични артикули, които освен не принасят никава изгода, само че и вредят на здравето ни. Всички те могат да се заменят с едно шишенце етерично масло. Да не приказваме, че в множеството случаи санитарния възел се нуждае не от маскираща миризма, а просто от положително разчистване.

♠ Новата версия – която е съвсем същата като остарялата, единствено че има „ новаторски дизайн ” или куп спомагателни „ екстри ”, които обаче мъчно можем да видим при ежедневната приложимост на продукта. Този прийом е единственият метод да ни накарат да си купим още веднъж епилатор или мобилен телефон, откакто остарелият към момента прави чудесна работа.

♠ Стоките за еднократна приложимост. Те ни оферират облекчение и улеснение – употребяваме, изхвърляме и купуваме още веднъж. Можем ли да си представим обаче купчините с отпадък, които остават след такова безгрижно държание. Би ни било мъчно. Само средностатистическото американско бебе „ създава ” близо 2 тона неразградими боклуци под формата на памперси за първите 2-3 години от живота си. А за пластмасовите чинийки, чаши, самобръсначки, мокри кърпички и т. н. даже не е допустимо да се направи някаква статистика

Продължава: Нуждаеш ли се от това?
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР