Да изживеем времето на Великия пост като достойни Христови следовници,

...
Да изживеем времето на Великия пост като достойни Христови следовници,
Коментари Харесай

Започва Великият пост

Да изживеем времето на Великия пост като почтени Христови следовници, приканва патриарх Неофит в обръщението си към духовенството и миряните от Софийската епархия на вечернята в храма " Св. Неделя " на Сирни заговезни, преди началото на Великия пост.
 
" Отново сме пред избавителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният интервал в живота на православния християнин, в който всеки един от нас търси опрощението на своята прегрешение. Светата Четиридесетница е нравствен път, през който ние ще би трябвало да преобразим помислите си посредством силата на положителното. Това са дните, в които сме призвани да съжителстваме с любовта Христова, да демонстрираме състраданието и обичта си към ближните. Дни разнообразни от всекидневието на света - порив към Бога и наслада по Господа ", цитират от пресцентъра на Светия синод обръщението на патриарх Неофит.
 патриарх Неофит БГНЕС
Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, тъй като трае 40 дни, само че с него се съединява и седмицата на Христовите премеждия, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, изключително Неговите премеждия, гибел и заравяне. Затова тя се назовава Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията, написа pravoslavieto.com.
 
Великият пост е открит в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа, с цел да могат в същото време християните да се разкаят и очистят душите и телата си и по подобен метод да се подготвят почтено за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.
 
През целия пост риба се позволява два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се прекратява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни артикули и риба, и постът продължава по този начин:
 
През първата седмица, от понеделник до събота в това число се съблюдава непоколебим пост - растителна храна без олио и вино.  В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
 
През втората седмица в сряда и петък е непоколебим пост. В събота и неделя е разрешено олио и вино. На Благовещение се позволява и риба.
 
В третата седмица, наречена Кръстопоклонна, от понеделник до петък в това число е непоколебим пост, събота и неделя - олио и вино.
 
По време на четвъртата, петата и шестата седмица се съблюдават постите, както през втората - в сряда и петък е непоколебим пост, а в събота и неделя - олио и вино. В съботата на шестата седмица, Връбница, може да се яде риба, хайвер или други безгръбначни животни.
 
И през Страстната седмица, от понеделник до събота в това число постът е непоколебим. Ако здравето разрешава, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.
 свещи dariknews.archive
Постът е самоограничение с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена приложимост на постна храна.
 
В Стария Завет има доста наредби за поста. Моисей е постил 40 дни и 40 нощи, с цел да се приготви да получи десетте Божии заповеди. Пророк Илия след непоколебим пост, душевна непорочност и огромна ревнивост за Господа се удостоил да види Божията популярност. Като най-велик и най-строг постник е прочут свети Йоан Кръстител. Всички праведници са спазвали в дребна или по-голяма степен поста.
 
От апостолско време светата Църква е наредила светото свещенодействие изповед и причастяването да се предшестват и съпътстват от така нареченото говеене. Това ще рече по-усилена и благоговейна подготовка посредством пост и молитва.
 
Най-благоприятно време за тази подготовка съставлява Великият пост. Той, както и другите пости, стартира с по този начин наречените " заговезни " - т. е. ядат се вечерта блажни храни, а от сутринта на другия ден стартират постите. При естествени условия говеенето трае една седмица, като първите три дни се прекарват в цялостен пост, т. е. " тримерене ". Тримеренето е непринуден пост, осъществяван от тези, които желаят и могат да го устоят.
 
При особени условия като напреднала възраст, тежка болест, идно наложително тръгване по работа и други, срокът на говеенето през първата седмица на поста може да се редуцира на три, или дори на един ден, като се препоръчна това да стане с благословението на епархийския архиерей, на енорийския духовник.
 
Мнозина от говеещите считат, че постенето би трябвало да се състои в отвод от блажни храни. Това е единствено едната страна на поста – телесният пост, който самичък по себе си е непълен без духовния пост. Православните християни, които желаят да постят, би трябвало да знаят това и да го съблюдават. 
 вода пиянство жена Thinkstock/Getty Images
Най-общи правила за поста
 

В основата на поста е битката с прегрешението посредством възпиране от храна. Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото, по тази причина всеки би трябвало да съизмери своите сили, своята подготовка и подготвеност да пости с разпоредбите за съблюдаване на постите.
 
Постът е аскетичен героизъм, изискващ подготовка и последователност. Необходимо е постенето да стартира последователно. Отначало се стартира с самоограничение от блажна храна в сряда и петък през цялата година.
 
Желаещите да постят би трябвало да се посъветват с умел свещеник, да му опишат за духовното и физическото си положение и да го помолят да благослови поста.
 
Болните наложително би трябвало да се посъветват с доктор. Бременните дами би трябвало да се отнасят доста деликатно към постенето. На малолетните деца и пътешествениците се позволява омекотен режим.
 
Заговява се (започва се приемането на блажна храна) след дълги пости в празничните дни след литургията, което също би трябвало да става последователно.
 Семейство храна Thinkstock/Getty Images
При постите съществуват шест степени на суровост:
1. всичко, с изключение на месо (Месни заговезни);
2. вкусване на риба;
3. гореща храна с растително масло;
4. гореща храна без мазнина;
5. студена храна без лой и без топли питиета (т.нар. сухоежбина);
6. цялостно възпиране от храна.
 
В дните, когато се позволява риба, е разрешена и гореща храна, приготвена с растителна лой. За съблюдаване на по-строг пост в избрани дни е належащо благословението на духовник.
 риба момиче постно Thinkstock/Getty Images
Пост физически, без пост нравствен, не способства за спасението на душата, даже в противен случай, може да бъде и духовно нездравословен, в случай че човек, въздържайки се от храна, се протиква със схващане за личното си предимство. Истинският пост е обвързван с молитва, смирение, възпиране от пристрастености и пороци, премахване на неприятните каузи, сбогуване на обидите, самоограничение от брачен живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, даже гледане на телевизия.
 
Постът не е цел, а средство за примирение на плътта и ликвидиране от грехове. Без молитва и смирение постът се трансформира единствено в една диета .
 
За православния човек постът е цялост от положителни каузи, откровена молитва, възпиране от всичко, в това число и от храна. Телесният пост дружно с духовния образуват същинският пост.
 
Според църковния Устав по време на пост се не разрешава блажна храна — месо и млечни продукти; единствено в някои постни дни, се позволява риба, а в дните на непоколебим пост не се разрешава освен риба, само че и никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна лой.
 
Повярвалите в Христа почнали да постят още от времето на апостолите. Първите християни постили прекомерно постоянно и дълготрайно, с цел да се приготвят по-добре за богоугодни подвизи. В първите епохи всеки християнин постел не в несъмнено време, а колкото желал и когато желаел. В ІV век намираме към този момент инструкции и наредби с изключение на за съществуващите Велик и Петров пост, още и за Рождественския (Коледен) и Богородичен пост. Четирите поста били пригодени към четирите годишни времена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР