Да изживеем времето на Великия пост като достойни Христови следовници,

...
Да изживеем времето на Великия пост като достойни Христови следовници,
Коментари Харесай

Да изживеем времето на Великия пост като достойни Христови следовници призовава патриарх Неофит

Да изживеем времето на Великия пост като почтени Христови следовници, приканва патриарх Неофит в обръщението си към духовенството и миряните от Софийската епархия на вечернята в храма " Св. Неделя " довечера, на Сирни заговезни, преди началото на следващия ден на Великия пост. Обръщението на Негово светейшество е предоставено на медиите от пресцентъра на Светия синод.

" Отново сме пред избавителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният интервал в живота на православния християнин, в който всеки един от нас търси опрощението на своята прегрешение. Светата Четиридесетница е нравствен път, през който ние ще би трябвало да преобразим помислите си посредством силата на положителното. Това са дните, в които сме призвани да съжителстваме с любовта Христова, да демонстрираме състраданието и обичта си към ближните. Дни разнообразни от всекидневието на света - порив към Бога и наслада по Господа ", показва патриарх Неофит.

По думите му, цялото богословие на светата Четиридесетница ни изправя пред богослужебните последования, които се разпростират във времето, с цел да ни доведат до стремежи край - Празника на празниците и тържеството на тържествата - Възкресението на нашия Господ Иисус Христос. Това е събуждане на съвестта, като в този къс откъслек от вечността, през тези четиридесет дни, ние демонстрираме своята православна еднаквост в този свят.

" Всичко казано дотук има за цел да покаже какво чудно духовно странствуване следва пред нас. Всяка година то е друго тестване на вярата ни, само че постоянно ни довежда до огромната наслада - Възкресението. Всички ние би трябвало в тези дни да понесем тази идна наслада, въпреки и в пост лицата ни дано светнат, а сърцата ни да се разтворят и одобряват покаянието ", споделя Негово светейшество.

Той приканва благоговейните отци на Църквата ни да бъдат смирени и устремени в богослужението, служещи с неизменност и старание и ревностни в осъществяването на свещеническите си отговорности, приветливи и открити, постоянно подготвени да одобряват вярващите, като ги доведат пред светлия облик на Пастиреначалника Христа, посредством тайнствата на Изповедта и Причастието със светите Дарове.

" Вие, братя и сестри, обични рожби на богоспасаемата Софийска епархия - изживейте времето на Великия пост като почтени Христови следовници! Светата Четиридесетница разкрива пред нас плодородното деяние на въздържанието, поста и покаянието. Нека чуем повика на Църквата и осъществим нейните повели. Отделете се от съблазните на света и отдайте мислите си на нашия Господ. Живейте посредством Неговото Евангелие, та всекидневието да бъде наситено с Христовото обучение. Нека словата на св. ап. Петър да звучат във вашите сърца: " Бъдете всички едномислени, състрадателни, братолюбиви, милосърдни, отзивчиви, смиреномъдри; не връщайте зло за зло, или нападка за нападка, а, наобратно, благославайте, като знаете, че към това сте призвани, с цел да наследите благословение " (1Петр. 3: 8 - 9) ", споделя патриарх Неофит.

" Отечески ви пожелаваме леки и избавителни пости и Божията берекет и безграничната Христова благосклонност да бъдат с всички нас, та с наслада да преминем времето на поста и посрещнем Празника на празниците - Възкресението на нашия Господ Иисус Христос, Комуто прилича популярност, власт и посредством, в този момент и постоянно и во веки веков! Амин! ", приключва обръщението си Негово светейшество.

В словото си на вечернята за взаимното помилван, също предоставено на медиите от пресцентъра на Светия синод, патриарх Неофит измолва от присъстващото духовенство и богомолния народ амнистия и самичък дава амнистия, с цел да встъпим в дните на поста с очистени от прошката сърца и души.

Събрани дружно в края на нашата подготовка за встъпването ни в удобното време на Поста, когато броени часове ни разделят от началото на светата Четиридесетница, прекосяваме и през заключителния стадий от тази подготовка - благословеното и многожелано от Господа наше взаимно всеопрощение. Нека за всеки от нас то да бъде откровено и осъзнато, очистващо и освобождаващо съвестта и помислите ни от всяка душевна болежка. Нека то извира от дълбините на нашите сърца и души, с цел да ни донесе онази лекост, която подарява същинската амнистия, показва в словото си Негово светейшество.

Той приканва да се възползваме от този прочувствен и трогателен християнската ни съвест ден, та очистени от угнетяващия товар на обидата и всяко злопаметство, дружно да поемем и по избавителния път на Великия пост.

Път, който пречиства и обновява, калява и изпитва вярата и волята ни и ни прави още по-силни в нашия ежедневен християнски живот и героизъм. Път, който е печален, тъй като е ходене дружно с нашия Господ към Неговата Голгота, само че и който е избавителен, тъй като в края си е увенчан от дивното и славно Христово Възкресение.

В този блажен ден, в примирение и отеческа любов се обръщам към всеки от вас и към цялата Църква, като изпросвам вашата амнистия, както и самичък всесърдечно ви прощавам, тъй като такава е Божията воля: " Прощавайте, и простени ще бъдете " (Лука 6:37), споделя още патриарх Неофит в словото си на вечернята за взаимното помилван. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР