Да изберете правилния накрайник за винтоверта е важно условие, ако

...
Да изберете правилния накрайник за винтоверта е важно условие, ако
Коментари Харесай

Как да изберем правилния накрайник за винтоверта

Да изберете верния накрайник за винтоверта е значимо изискване, в случай че желаете да свършите бързо, добре и качествено работата, която сте планували. Но това не е напълно елементарно, ако сте към момента нови в работата с подобен вид принадлежности. Ето какво да извършите, с цел да употребявате вярно машината и да не превърнете ремонта в същинско злополучие. Просто последвайте тези стъпки.

Огледайте крепежния детайл

Като начало прегледайте добре винта, с който ще работите. Огледайте главата му и типа на дупката, в която би трябвало да влезе накрайника.

На първо място вижте с каква форма е вдлъбнатината. В множеството случаи тя е права линия, кръст, звезда с пет или шест лъча, квадрат, шестоъгълник и даже триъгълник. Според това ще изберете и формата на накрайника.

След това огледайте размера на вдлъбнатината - всяка форма може да се срещне в няколко разнообразни размера. Имайте го поради, когато избирате накрайник за винтоверта.

Потърсете подобаваща форма на накрайника

се продават с избран набор от общоприети накрайници - тези, които се срещат най-често. Започнете с търсенето точно от тук.

Първо открийте накрайниците със същата форма, каквато има на главата на винта. Тъй като накрайниците са много дребни, те постоянно се оферират в специфични поставки, където са подредени по форма и величина. В множеството случаи формата на накрайника е нарисувана на поставката и би трябвало просто да сравните дали е същата като тази, която виждате на винта. Внимавайте, някои форми са много близки една до друга и е елементарно да объркате - да вземем за пример петолъчната и шестолъчната звезда, както и кръстатите форми, които имат дребни разлики.

Ако разполагате с инструкции за винтовете, на тях би трябвало да написа и имената на накрайниците. Потърсете дали са изписани на поставките, с цел да извършите най-хубавия избор.

Потърсете подобаващ размер на накрайника

След като сте разпознали вярно формата на накрайника, време е да изберете и точния размер. Това е извънредно значимо - винтът няма да се завие и развие добре нито с по-големи, нито с по-малки накрайници, защото те няма да се закрепят вярно в отвора и няма да можете да приложите нужната мощ върху него, с цел да задвижите крепежния детайл.

Най-лесно е да изберете размера, като пробвате. Вземете накрайника и го поставете в главата на винта. Ако скосената част влиза добре и пасва идеално в отвора, това е вашият размер. За по-сигурно можете да изпробвате и по-голям, и по-малък накрайник, с цел да видите разликата и да прецените кой пасва по-добре в действителност.

А в случай че нямате подобаващ?

Макар това рядко да се случва в домашните поправки, въпреки всичко е допустимо някои комплекти винтоверти да не оферират подобаващ накрайник за съответния винт. В подобен случай е време да посетите профилиран магазин за принадлежности.

Най-сигурно е да вземете със себе си винта, с който ще работите, с цел да могат консултантите в магазина да ви предложат подобаващ накрайник. Ако не можете да вземете винта, снимайте го и измерете размера на главата му, с цел да има по какъв начин да предложите цялата нужна информация на продавача. За по-сигурно вземете няколко накрайника с подобаващата форма, само че с разнообразни размери, с цел да не се наложи да се връщате в магазина.

Пожелаваме ви триумф!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР