Да изберем качествено вино без да сме сомелиери – няколко

...
Да изберем качествено вино без да сме сомелиери – няколко
Коментари Харесай

Как да изберем качествено вино без да сме сомелиери

Да изберем качествено вино без да сме сомелиери – няколко на практика съвета.

Първо обърнете внимание на сорта грозде

Това ще ви ориентира авансово какъв ще е усетът и ароматът на виното. От другите сортове грозде и комбинирането им се получават, несъмнено, разнообразни типове вино.

Сортът на гроздето се маркира наложително единствено върху етикетите на бутилки вино, създадени в Съединените щати, Чили, Австралия, Аржентина и Нова Зеландия. Не е подобен случая, да вземем за пример, с европейските и грузинските етикети. На тях е посочен не сортът грозде, а мястото на мястото на произвеждане.

Любителите на френското вино знаят, че виното от Бордо е създадено от Каберне Совиньон и Мерло (червени сортове грозде), а бялото вино в Бургундия е от Шардоне (бял вид грозде).

Открийте мястото на произвеждане върху етикета

Това е належащо, с цел да добиете визия за качеството на напитката авансово. Понякога са написани освен региона, където се създава виното, само че даже и съответно лозе. Ако се върнем към френския образец, Вин дьо Франс е напитка, която може да бъде донесена от всяка област на Франция. Въпреки това, гроздето за Chateau Latour се събира единствено в Бордо, в община Медок и Поулиак. Въпреки че и двете разновидности са френски, цените са радикално разнообразни. Цената на виното постоянно зависи от района. Например, същото качествено вино от региона на Бордо е по-скъпо, в сравнение с от Лангедок.

Името на производителя споделя доста за качеството на напитката. Основното тук е, че посоченият производител в действителност е съществува и информацията за него може да бъде открита в интернет.

Обърнете внимание на датата на прибиране на реколтата

Тази информация е нужна, с цел да се разбере дали виното към момента може да се пие. „ Колкото по-отлежало, толкоз по-добре “ е стандарт, който не постоянно е оневинен. Всъщност, множеството виновност, предлагани за продажба в супермаркетите, се създават при изискване, че ще бъдат продадени и изпити в границите на три години. Само дребна категория виновност може да оцелее повече от пет години, без да губи усет и качество. Ето за какво, в случай че търсите скъпо вино за вечеря, по-добре е да изберете такова, което е било бутилирано преди не повече от три години.

Има ли значение силата на виното?

Категорично да. Различните виновност нормално имат друг алкохолен градус. Алкохолното наличие директно въздейства на усета на виното. Тук се осланяйте на логиката: колкото по-малки са градусите, толкоз по-пивко е виното. Ниското наличие на алкохол акцентира усета на виното. Доброто мощно вино се характеризира с по-сложен усет. Това обаче не е „ желязно “ предписание: мощните алкохолни питиета също могат да бъдат сладки на усет, а някои ниско алкохолни виновност, в противен случай, имат изострен, противен усет.

Важна ли е размера на бутилката?

Разбира се. Най-често употребяваният размер на бутилката е 0.75 литра. Бутилка вино от 1.5 литра е необичайност – по този начин нареченият Magnum. Виното в разнообразни бутилки отлежава по друг метод: колкото по-малка е бутилката, толкоз по-бързо отлежава напитката и назад. В този случай е значим размерът на О2, който се вкарва благодарение на помпа и, несъмнено, количеството на самата напитка. Ето за какво не се предлага вино, създадено в дребни бутилки от остаряла годишна продукция. Най-добрата селекция отлежали виновност като предписание са в общоприети или огромни бутилки.

Задължително погледнете от другата страна на бутилката

Проверете детайлите на етикета от другата страна, той се назовава „ контраетикет “. Той добавя лицевия етикет и съдържа детайлности, които обясняват главната информация. Например, допустимо е датата на произвеждане на виното да не съответствува с годината на гроздовата годишна продукция, което значи, че на виното му е належащо още време да отлежи бутилирано.

Контраетикетът се отнася до мястото на произвеждане, което в най-хубавия случай съответствува с мястото на прибиране на реколтата, посочено на основния етикет. Съдържанието на захар се дефинира от наличието на захар в един литър напитка. Този индикатор е изключително значим, когато основния етикет не показва дали виното е сладко или изсъхнало. Например, един литър пенливо вино съдържа от 17 до 32 грама захар, до момента в който шампанското Брут (сухо вино) съдържа по-малко от 12 грама захар./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР