Да инвестирате в акции е може би е един от

...
Да инвестирате в акции е може би е един от
Коментари Харесай

3 неща, които трябва задължително да знаете преди да инвестирате

Да инвестирате в акции е може би е един от най-хубавите способи да се отбраните против инфлация в дълготраен проект, най-малко на база историческото им показване. Това обаче, не би трябвало да се трансформира в комплицирано начинание. Всъщност, колкото повече опростите нещата, толкоз по-добре...

И въпреки всичко, има някои неща, с които наложително би трябвало да сте наясно преди да погледнете към финансовите пазари. Три са факторите, които въздействат за това какъв брой добре ще се представяте в вложенията на фондовите пазари: какъв брой инвестирате, за какъв интервал инвестирате и каква е степента на възвръщаемост.

За да се сведе до най-малко рискът, диверсификацията на вложенията Ви в разнообразни типове активи, е наложителна и от основно значение. Стартът на капиталовия развой, до момента в който сте млад пък, е друго наложително нещо, което ще Ви помогне в доста по-голяма степен да се пенсионирате умерено.

Но действителността е, че доста хора, изключително младите българи, не влагат. И в случай че си мислите, че това е характерен проблем единствено за България, ще сбъркате. Според изследване на Bankrate Millennials младите американци са единственото потомство измежду американците, което отдава своите желания на паричните средства пред вложенията на фондовия пазар. Може би значително това може да се изясни с огромната финансова рецесия отпреди 10 години, следена от днешните млади вложители.

За благополучие, вложението не е толкоз комплицирано, колкото наподобява. Според ESI Money има три фактора, които дефинират какъв брой добре ще се представяте на пазарите:
Вашият капиталов небосвод
Оказва се, че времето е най-важния фактор за това какъв брой добре ще се показват вложенията Ви. Колкото по-голям е капиталовият Ви небосвод, толкоз по-добри могат да са предстоящите резултати - съгласно специалисти. А това - с помощта на най-хубавия Ви другар - комплицираната рента.

Обърнете внимание на таблицата по-долу, която илюстрира разликата в спестяванията сред двама души. Първият е на 15 години и стартира да икономисва по 1000 $ от работата си през лятото, в специфична пенсионна сметка (която не се полза с данъци), в продължение на четири години. Вторият е на 25 години, като икономисва по 1000 $ за същия интервал, след което и двамата стопират да пестят.
 Снимка 415173
При годишна рентабилност от 7% - по-младия спестител ще има съвсем два пъти повече пари, когато се пенсионира на 65-годишна възраст, без никакви спомагателни старания. Дори и вторият спестител да продължи да пести същата сума до 30-годишна възраст, или с две години повече, той към момента ще има по-малка сума.

И още един образец...

Да кажем, че имаме двама души - Иван и Мария. Ивaн стартира да пести на 25 години по 5 000 лв. на година, като стопира да прави това на 35-годишна възраст. За разлика от него Мария забавя процеса на икономисване с 10 години - до 35 годишнината си, като пести в продължение на 30 години до 65 години, когато се чака да се пенсиониран.

За обсъждания интервал Иван икономисва и влага общо 50 000 лв.. За разлика от него Мария се лишава и заделя три пъти повече - 150 000 лв. за целия интервал.

Противно на упованията, Мария която е вложила повече с цената на повече ограничения не разполага с повече средства. С повече спестявания ще се пенсионира Иван, единствено тъй като е почнал да пести по-рано.
 Снимка 415174
Така, че по ранният старт на спестяването за пенсиониране се възнаграждава с по-малко време за икономисване на средства, с помощта на фактора капитализиране на облагите с годините!

Тези два образеца идват да ни покажат какъв брой значим е факторът време за вложенията.
Колко инвестирате
Колко пари печелите на фондовия пазар ще се основава отчасти на това какъв брой инвестирате. Добрата вест е, че не е нужно да инвестирате доста пари, с цел да печелите доста с течение на времето. Можете елементарно да започнете, като заделяте 15%, 10% или даже 5% от регулярните си приходи, в специфична пенсионна сметка.

Ако се притеснявате че инвестирате прекалено много пари, загубата на които може да промени метода Ви на живот - не го правете.

Инвеститорите на фондовия пазар са имали над " 99% късмет да поддържат най-малко първичната си инвестиция " - същото като обичайна спестовна сметка, съгласно разбор на NerdWallet за 40-годишните облаги на вложителите в исторически проект.

И въпреки всичко, не започвайте с прекомерно дребна сума пари...

Малките суми пари, карат вложителите да са прекомерно дейни на фондовите пазари и да си слагат нереалистично високи упования за рентабилност, както и да не съумяват в цялостна степен да осъзнаят какво на процедура е риска.

Малката сума основава и нереалистичното чувство, че на фондовите пазари с дребна сума пари може да се доближи до огромна. Единственият метод за това е като се поемат безразсъдно високи опасности...

Това в огромна степен изкривява същинската цел, която вложителите би трябвало да си слагат пред себе си - а точно да си докарват естествен годишен приход (в рамките на 8-10%), нескончаем интервал от време, за да капитализират спестяванията си (а не бързо да забогатяват).

Малката сума пари, разрешава на вложителите умерено да поемат по-големи опасности, тъй като не се притесняват от това да я изгубят цялата. А дали бихте си разрешили да загубите всичките си спестявания?

Истината обаче е, че един път привикнали да търгуват по този метод, на вложителите в никакъв случай не трябва да им се поверява по-голяма сума, тъй като ще я " влагат " по същия метод (с прекалено огромно вдишване на риск) и в последна сметка ще я изгубят.

Ще направя едно съпоставяне. Това е като да стартирате да практикувате избран спорт и да заучите неправилно съществени придвижвания. Например, в случай че стартирате да играете " тенис на корт " и се самобучавате, е доста евентуално да заучите главните придвижвания неправилно и към този момент никой да не успее да ги поправи, т.е. да нямате късмет за професионална кариера.

Същото е и с тренирането на мозъка в вложението. Стартирайки с дребна сума пари, вие го насочвате към избран метод на мислене и реакция на пазарите, които са изцяло неправилни в дълготраен аспект и по пътя на реализиране на същинските капиталови цели, които би трябвало да си поставяте.

Най-вероятно ще се опитате да извършите тези 1 000 лв. - 10 000 лв., или даже 100 000 лв.. Историята сочи, че има доста случаи, в които вложителите са успявали да създадат това. Отново историята обаче сочи, че това е единствено дребна част от цялостната капиталова картина (на дълготрайно вложение, а освен на еднократен удар) и след това задачите облаги са отивали на същото място, откъдето са идвали - " в нищото ".

А какви са преимуществата на това да започнете да търгувате със приблизително огромна сума пари - да вземем за пример 10 000 лв..

На първо място, в случай че действително оценявате че сте нов в вложението, ще сте доста по-внимателни. В доста по-голяма степен ще ви " боли " от загуби.

Ще си поставяте доста по-реални и достижими цели, което е сериозно за дълготрайния ви триумф. Много е по-вероятно да си вършиме и по-добър паричен мениджмънт от трейдъри с доста по-голям опит от вас.

Може би най-голямата опасност е, в случай че вложителите претърпят някаква загуба първоначално, което е доста евентуално, та да ги уплаши и да ги накара да се откажат. Или пък да им влияе на душeвността и те към този момент в никакъв случай да не могат да тръгнат по " правилния път ".

Това обаче не трябва да се случва, в случай че загубата е добре премерена и авансово заложена, като опция от търгуващия.

Другата съществена опасност е вложителите да се поддадат на суматоха и да реагират несъответстващо, заради липса на опит. Това може да включва, както отвод от това да поемат премерени загуби (да закрият позициите си) и безпомощно да следят по какъв начин капитала им изчезва, до това да попаднат в " спиралата на безконечните загуби " (да купуват високо и да продават ниско, заради нерешителност), още веднъж заради неумелост.

И на последно място налице е риска от това да станат свръх-самоуверени. Практиката сочи, че след няколко сполучливи покупко-продажби, постоянно вложителите стават прекалено уверени, което им изиграва неприятна смешка след това.

И въпреки всичко, в случай че се обучавате, информирате, спазвате дисциплинираност, създали сте си авансово търговски проект и не допускате необятно публикувани и добре известни неточности, няма никаква причина да не стартирате със приблизително огромна сума, която да настрои душeвността ви в по-голяма степен към метода на вложение, който да ви направи сполучлив в дълготраен проект.
Норма на възвръщаемост
Анализът на NerdWallet също откри, че вложителите имат 95% късмет да утроят първичната си инвестиция, до момента в който обичайните спестители имат едвам 3% късмет да създадат това.

И въпреки всичко, би трябвало да имате поради, че скоростта с която порастват вашите пари, е изцяло отвън вашия надзор. Това е естеството на фондовия пазар - даже именитият вложител Уорън Бъфет не може да подсигурява висока възвръщаемост. Но с помощта на обстоятелството, че той влага с небосвод безкрайност, Бъфет може да се надява най-малко на пазарната рентабилност.

Не бива да си поставяте прекомерно високи и нереалистични цели. Показател за това, че в последна сметка се справяте добре, би била рентабилност - по-висока от инфлацията, което няма да се случва, в случай че парите ви стоят в банкова сметка, при актуалните ниски лихвени проценти.

Можете да започнете, като инвестирате в широко-диверсифициран нискоразходен индексен фонд, основан на необятен показател. Това, съгласно гениалния Уорън Бъфет, е най-хубавия метод, по който самостоятелните вложители могат да влагат и биха били повече от половината от професионалните портфолио-мениджъри.

Друг все по-популярен инструмент за начинаещи вложители са робо-съветници, които употребяват логаритъм за създаване и ръководство на портфейл, отговарящ на рисковия профил на всеки и отличаващ се с ниски разноски и годишна такса за ръководство.

Просто се уверете, че не плащате годишни такси, по-високи от 0.5% от капитала си на година, тъй като в противоположен случай това ще яде от доходността на вложенията ви.

И в случай че си мислите, че разноските не са от голяма важност, помислете отново...

Знаете ли, че разноските по индексен фонд с разходна норма от 1.5% се равняват на 40% от Вашите средства след четиридесет години.

Или казано по различен метод 100 000 лв. вложени във фонд с рентабилност от 6% на година и разходна норма от 1.5%, биха се трансформирали в 560 000 лв. след четиридесет години.

Същите средства вложени във фонд с рентабилност от 6% само че при разходна норма от 0.1%, биха се трансформирали в сумата от 940 000 лв.. Разликата е сериозна нали...

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на акции
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР