Да имитираш гласа на директор на компания, за да откраднеш

Да имитираш гласа на директор на компания, за да откраднеш ...

"Фалшивият Йоханес" - изкуствен глас открадна 243 хил. долара.Да имитираш гласа на директор на компания, за да откраднеш стотици хиляди долари по телефона чрез подчинен, звучи като номер от стар филм. Освен ако не е използван специален софтуер, наподобяващ гласа с изкуствен интелект, което пък напомня на научна фантастика.

Всъщност това се е случило на управляващия директор на британска енергийна компания.

В телефонен разговор крадци успели да го измамят и това според някои изследователи е сред малкото обявени досега кражби, при които е използван изкуствен интелект по подобен начин, разказва "Вашингтон пост".

Задигнати са 220 хил. евро (дадени в текста като 243 хил. долара), преведени в банкова сметка в Унгария, казват представители на "Юлер Ермес", френската застрахователна компания, разказала за измамата пред американския вестник (друго издание от САЩ, "Уолстрийт джърнъл", първо съобщи за случая).

Те отказват да дадат имена, но става въпрос за британско подразделение на германска компания. Според информацията им управляващият ѝ директор отбелязал по-късно в имейл (чието съдържание е предоставено на американския вестник), че молбата била "по-скоро странна", но гласът по телефона бил толкова жив, че той се почувствал задължен да откликне.

"Фалшив" и "истински" Йоханес

Първото обаждане било един късен следобед през март, а гласът искал спешно плащане до доставчик в Унгария, за да се избегнат глоби. Софтуерът имитирал не просто гласа, а и мелодиката, пунктуацията, германския акцент.

Изданието отбелязва, че в комуникацията между директора и служителя на застрахователната компания гласът е наричан "фалшивия Йоханес". Това става при обяснение за второто обаждане, когато директорът заподозрял измама и се обадил направо на шефа си. Така била разкрита схемата: "Фалшивият "Йоханес" искаше да говори с мен, докато все още говорех по телефона с истинския Йоханес!"

Софтуер като използвания, разработван както от компании в Силициевата долина, така и от стартиращи компании за изкуствен интелект, може да копира ритъма и интонацията на гласа на даден човек. Гласът се обработва и се разбива на компоненти (включително звуци и срички), за да се създадат нови фрази с подобни характеристики. Речта, която може да бъде произведена, звучи убедително и дори съществуват компании, които предлагат такива инструменти за свободна и неограничена употреба.

Според Андрю Грото от Центъра за киберполитики към Станфордския университет тази технология, която може да се използва и от търсещите всякакви инструменти престъпници, "би звучала крайно екзотично преди 10 години." Сега обаче тя е "достъпна за който и да било обикновен престъпник, разполагащ с творчески подход".

Рисковете

Разработчиците на такива технологии, синтезиращи глас, твърдят друго - това би хуманизирало автоматизираните телефонни системи и би помогнало на хората, загубили гласа си, да си го върнат.

Според изследователи от "Симантек", която се занимава с киберсигурност, са открити поне три случая на гласове на директори, използвани за подобна измама. В единия от случаите става дума за милиони долари, обясняват те, без да обявяват имена на компаниите.

В случая с британския филиал на германската фирма парите преминали и през мексикански банки, преди да бъдат разпръснати по други финансови институции.

Междувременно разработчици опитват да създадат системи, които да засичат фалшиво аудио. Проблемът е, че технологията се развива много бързо.

Източник: dnevnik.bg