Да имаш различно семейство не е лесно, особено когато си

...
Да имаш различно семейство не е лесно, особено когато си
Коментари Харесай

Владина Цекова – да израснеш в различно семейство

Да имаш друго семейство не е елементарно, изключително когато си дете. Това е нещо, което Владина Цекова доста добре знае.

Тя е дете на глухи родители. Майка ѝ е седмаче, евентуално това е повода да не чува, татко ѝ пък е жертва на лекарска неточност – оглушава на двегодишна възраст, откакто се разболява и му бият по-висока доза медикамент. Двамата се срещат в така наречен глухото учебно заведение в Павлово.

Те в никакъв случай не са чували гласа ѝ. Първият език, който Владина научава, е жестомимичният. Може би по тази причина прекомерно ръкомахам, споделя тя през усмивка.

Родителите ѝ обаче я дават рано на детска градина и постоянно я пращат при баба ѝ и дядо ѝ, с цел да бъде в чуваща среда и да може да поддържа връзка и приказва.

Рано осъзнава, че фамилията ѝ е по-различно – още в градината, където на нея гледат по-различно. Дори удряла татко си през ръцете, когато ѝ говорел на жестомимичен език, тъй като усещала, че я следят. Не желала да върви и в първи клас, тъй като децата ѝ се подигравали. Децата не са отговорни, само че аз го преживявах извънредно доста, показа Владина.

Независимо от всичко, тя счита, че детството ѝ е било щастливо. А през днешния ден усмивката не слиза от лицето ѝ. Не разрешавам детето в мен да си отиде, въпреки и да съм на 55, изясни тя.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР