Да имаш куче още от ранно детство, това може да

...
Да имаш куче още от ранно детство, това може да
Коментари Харесай

Съжителството на бебето с куче намалява с 50 на сто риска от шизофрения в по-късна възраст

Да имаш куче още от ранно детство, това може да защищити развиване на шизофрения в късна възраст, сочи изследванe на Института по педиатрична невровирусология към Университета Джон Хопкинс.

Според резултатите, при възрастни, които са имали куче като деца, вероятността да развият шизофрения понижава с 25%. Това не се отнася за котките, прецизират откривателите.
Едно от обясненията е, че фамилиите, които имат куче, се разграничават от тези с котки, да вземем за пример по това къде живеят или с какви стопански запаси разполагат и тези разлики се отразяват на риска от развиване на шизофрения.
Другото пояснение може да е в другата микрофлора при кучетата и котките и нейните съставни елементи, които се придвижват върху децата, изяснява Робърт Йолкън, началник на проучването.
Благотворният резултат от съжителството с куче е изразено, когато то е в дома още от момента на раждането на бебето или, в случай че се причисли към фамилията преди детето да навърши две години. В тези случай рискът от шизофрения понижава с 50%. Това обаче не се отнася за риска от биполярно разстройство.

" Епидемиологичните проучвания постоянно би трябвало да се посрещат със зрънце подозрение. Но постоянно са първата стъпка към откриването на нещо ново в медицината ", сподели пофесор Оливър Фройденрайх, един от шефовете на кличинчната изследователска стратегия към Масачузетската болница, представен от БНР.

Фройденрайх прибавя, че би сложил това проучване в категорията " увеличаващи нашето знание " по отношение на рисковете на околната среда за развиването на шизофрения.
„ Факторите на средата не са толкоз значими спрямо генетичния риск, обвързван с заболявания като шизофренията, само че ние сме в детската фаза на познанието си за тях, в това число във връзка с биологичните фактори. Изследването също по този начин подсказва, че средата може да съдържа и защитни, а освен рискови фактори ", споделя в умозаключение професор Фройденрайх.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР