Да, има такъв документ, който сме готови да приемем, той

...
Да, има такъв документ, който сме готови да приемем, той
Коментари Харесай

Буяр Османи: Има документ като основа за споразумение с България, чакаме отговор от българската страна

Да, има подобен документ, който сме подготвени да приемем, той е допустим за нас, само че до момента в който не получим отговор, че е допустим и за Република България, считам че не мога да осведомявам народните представители и обществеността, че имаме някакво решение. Това сподели външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, отговаряйки на журналистически въпрос за вероятен контракт с България, предава македонското електронно издание

Попитан дали спирачките за решение са съдружните сътрудници на българския министър председател Петков, Османи сподели, че е неверно да се разясняват вътрешните работи в Република България.

„ Знам, че считат да одобряват решението и в Народното събрание. Разбира се, с цел да се одобри в Народното събрание, всички съдружни сътрудници би трябвало да поддържат това решение. Но не мисля, че е редно да разясня връзките вътре в България. Надявам се, че в този миг е належащо стратегическо водачество. „ Време е за стратегически решения в Европейски Съюз, в района “, сподели Османи.

За това дали има разбъркване в политически разлики, той сподели, че всекидневно поддържа връзка с българския външен министър, а министър председателят Ковачевски с българския министър председател.

„ Ще повторя оценката, има прогрес в мисленето по какъв начин да се преодолее този проблем. Относно по какъв начин, какво и по кое време, само че не мога да кажа, че за този документ има цялостно единодушие на българското държавно управление, с цел да мога да осведомявам неотложно депутатите, да споделя документа и да осведомявам обществеността. „ Не можем нито да приказваме поотделно с всеки заинтригуван в България, нито да разясняваме разнообразни отзиви “, сподели Османи.

Попитан за реакцията на българския министър Генчовска, външният министър сподели, че в действителност не желае да разяснява вътрешнополитическите разлики в България.

„ Ние поддържаме връзка с българското държавно управление и в никакъв случай не сме приемали да водим паралелни договаряния с другите заинтригувани страни в Република България, даже в случай че те са институционални, а освен политически заинтригувани страни. „ Разговаряме с българското държавно управление и от него в действителност зависи дали ще реализира единогласие по някакво решение “, сподели Османи.

Той добави, че от опита с Преспа тези въпроси изискват водачество и увереност в бъдеще.

„ Ако покажете съмнение в убеждението си, че това е верният метод да се реши този въпрос, мисля, че тези, които не желаят решение, ще бъдат насърчени. Така че и двете държавни управления в нашите страни се сблъскат със опозиция, с рецензия. Каквото и решение да сложим на масата на договарянията, постоянно ще има недоволни “, добави Османи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР