„Да, има опасност да се компрометират изборните резултати. Защо тогава

...
„Да, има опасност да се компрометират изборните резултати. Защо тогава
Коментари Харесай

Филип Попов: БСП е категорично за машинното гласуване

„ Да, има заплаха да се компрометират изборните резултати. Защо тогава от ГЕРБ не желаят да се вкарва машинно гласоподаване. Защото би трябвало да напомним, че е имало случаи, при които 80 ппроцента от протоколите в секции са сгрешени”.

Това съобщи в предаването "Офанзива " по Канал 3 депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов във връзка измененията в Изборния кодекс. Относно вкарването на камери в изборните секции той изясни: „ Това онлайн следене на изборните секции може да помогне на така наречен търговци на гласове. Ние в действителност предлагаме да има онлайн следене при преброяването на бюлетините след края на изборния ден. Точно тогава стават най-големите нарушения”.

Той изясни и какви са фалшификациите: „ Дори тези, които са неподкупни, тъй като те не постоянно могат да упражнят надзор. Аз приказвам за практики, при които един човек гласоподава, снима с телефон и демонстрира по какъв начин е дал своя вот. Има и такива практики, при които са подкупени цели секции. Ние сме изрично за електронно машинно гласоподаване. Би следвало да се работи и в тенденция електронно отдалечено, само че съгласно в сегашния миг не би следвало да се вкарва. Първо поради сигурността на самата мрежа – тъй като сега живеем във времена на хакерски атаки, хибридни войни и така нататък Самата страна не е защитена”, сподели Попов и напомни случаи, в които са пробити уеб страниците на държавни институции.

„ Самият президент също е за електронно отдалечено гласоподаване, само че не в сегашния миг. Той желае да се приказва в тази тенденция. Втората заплаха е човешкият фактор – никой не може да подсигурява, че няма да бъде оказан напън върху гласоподавателя – от неговия началник, да вземем за пример. Защото гласуването се прави някъде на открито, да вземем за пример от офис. Това обаче не значи, че не би трябвало да вършим старания и в тази насока”, добави социалистът и разяснява машинното гласоподаване. „ Машинното гласоподаване е належащо за действителностите в България. Защото би трябвало да има липса на индивидуалност. Такава е една машина, която не може да бъде купена. Освен това в България има по 160-170 хиляди недействителни бюлетини. Прагът за влизане в Народното събрание е към 130 хиляди. Това е над 5 %, една цяла парламентарна група. Това ще избегне този индивидуален фактор”.

Той разяснява и тълкувателното решение на Върховен касационен съд във връзка с гражданската конфискация. „ Бих могъл да разясня закона, тъй като правосъдната власт е самостоятелна. Съдебна процедура е при несъгласия сред съдилищата, работа на съда е да излиза с сходни решения. Бех се въздържал да разясня тези тълкувателни решения. Това обаче е долнокачествен закон. Вече има четири ремонти, а мерило за това какъв брой добър е законът това какъв брой ремонти търпи и какъв брой пъти се постановат сходни тълкувателни решения. Гражданската конфискация обаче е нова за цяла Европа. За да се стигне до нея би трябвало да се потвърди, че някой е отговорен. Нещата са прекомерно тясно юридически. Не мисля, че Върховен касационен съд са законодателствали. Защото има неща, които са записани в закона и не са естествени. Когато един закон е написан вярно и добре, няма да се постанова да има тълкувателни решения. Иначе самото наличие на решението не бих желал да го разясня. Аз споделям, че този закон за нищо не става. Промени се четири пъти и ще има и още”, сподели Попов.

По думите му Българска социалистическа партия ще внесе ремонти по отношение на продължителността, в която един обвинен може да бъде проверяван, тъй като по думите му сега даден човек може да бъде проверяван от КПКОНПИ до 15 или 20 години. На въпрос с кого Българска социалистическа партия би управлявала, в случай че ѝ се отдаде опция - нещо, което попита и министър председателят Борисов, той отговори: „ Аз разбирам, че господин Борисов просто би желал са ръководи, без значение с кого. Емпирично потвърдено е, че той не може да изкара цялостен мандат. Емпирично потвърдено е, че той не може да ръководи. Ние ще управляваме с тази партия, която е близка до нашите виждания”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР