Да играеш срещу световния №237 е нещо необичайно за турнир

...
Да играеш срещу световния №237 е нещо необичайно за турнир
Коментари Харесай

Съперникът на Григор в Монреал – дебютант с 5 години в колежа


Да играеш против международния №237 е нещо извънредно за шампионат на равнище Мастърс 1000, само че жребият отреди точно това за Григор Димитров в първия кръг в Монреал. Неговият противник се споделя Алекси Галарно.

23-годишният канадец е безусловно чужд за по-широката аудитория, което е и изцяло обикновено, защото сезон 2022 действително се явява първата му пълноценна година при експертите.

Двубоят против Димитров ще бъде доста значимо събитие за него, защото се явява първият му дуел на равнище АТР на сингъл. До момента Галарно имаше три участия в квалификации, приключили с провали. Миналата година в Торонто дебютира на двойки като в тандем с положителния си другар Феликс Оже-Алиасим загуби от Карен Хачанов и Андрей Рубльов.

Участието му през тази година идва поради получена от уредниците покана, която му бе дадена предвид на положителните резултати през 2022-а.

Галарно е артикул на националния подготвителен център на Тенис Канада, където се развива един до друг с Оже-Алиасим. Той обаче избира друг път – вместо да стане експерт като младеж Алекси взема решение да последва съвета на някогашната шампионка на Канада при дамите Андрее Мартин и да се насочи към университета North Carolina State и да се възползва от предоставената му спортна стипендия.

„Когато бях на 16 тя ми сподели да отида в NCAA и се веселя, че последвах съвета ѝ. Научих доста на корта и отвън него“, споделя Галарно.

В колежа той има доста сполучливи резултати на корта, а също така получава тапия по финанси. С експлоадирането на пандемията от Коронавирус Галарно даже се възползва от опцията да получи една спомагателна пета година колежански тенис като приключва и спомагателни курсове по състезателен мениджмънт.

„Беше мъчно, тъй като доста шампионати, изключително на равнище Фючърс и Чалънджър, бяха анулирани и имаше доста играчи, които се опитваха да влязат в провежданите шампионати.“

Заради това Галарно играе в единствено четири шампионата през 2020 и рядко в първите 8 месеца на 2021.

„Беше хубаво да получа отмора и да прекарам известно време вкъщи, в този момент пробвам да играя допустимо най-вече. Не се тормозя за ранкинга, повече ме интересува да развия играта си. Мисля, че би трябвало да стигна до топ 150 идната година и това ще ми разреши да влизам в множеството Чалънджър шампионати и в квалификациите на някои съревнования в АТР тура.“

Прогресът при Галарно е явен. Преди седмица в Уинипег той за първи път доближи до край на равнище Чалънджър. Преди това имаше един полуфинал и два четвъртфинала в случай, че на съвсем всички шампионати на това равнище му се постанова да преодолява квалификации.

И напъните му бяха възнаградени с уайлд кард за Rogers Cup. Участието в Монреал не е без значение и във финансов проект. Загуба от Григор Димитров ще значи съвсем 25 хиляди $ от наградния фонд. До момента той е спечелил към 80 хиляди, само че не се тормози прекомерно доста по въпроса с финансите.

„Нямах доста разноски в колежа и съумях да спестя малко. Наградният фонд в Чалънджърите се увеличи и на всички шампионати има настаняване. Майка ми оказа помощ и се надявам да привлека спонсори.“
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР