Да го кажем направо - днешното състояние на медийната свобода,

...
Да го кажем направо - днешното състояние на медийната свобода,
Коментари Харесай

Радан Кънев: ЕС може да ни спре парите заради корупцията и политизацията на прокуратурата

”Да го кажем напряко - днешното положение на медийната независимост, политическата корупция и политизацията на прокуратурата директно заплашват възможностите на България да получи поддръжка и вложения от Възстановителния фонд Европейски Съюз ”, написа Радан Кънев във фейсбук.
" Той ще е по въпроси, свързани с битката с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните спирачки и салда... Ако действието им е застрашено заради недостиг на върховенството на закона, Европейски Съюз ще има пълномощията да замрази, понижи или ограничи европейските фондове съразмерно... ", написа още той.
Първият отчет по новия механизъм за върховенството на закона ще бъде оповестен от Европейската комисия(ЕК) през септември, заяви еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс пред комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европейския парламент.
Докладът за първи път ще обгръща всички страни членки и ще замести мониторинга върху обособени страни, какъвто беше казусът с България и Румъния. Той ще е по въпроси, свързани с битката с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните спирачки и салда.
" За да се управлява потреблението на средствата от еврофондовете и да се отбрани финансовият интерес на Европейски Съюз против корупция и измами, във всяка страна членка ни е нужна самостоятелна правосъдна система и ефикасни проверяващи институции ", акцентира Рейндерс и добави: " Ако действието им е застрашено заради недостиг на върховенството на закона, Европейски Съюз ще има пълномощията да замрази, понижи или ограничи европейските фондове съразмерно.
При подобен общ недостиг на господство на закона, който рискува да засегне европейския бюджет, е неотложно да се работи бързо, с цел да се защитят финансовите ползи на Общността ". Еврокомисарят сподели още, че би трябвало да бъде задействан развой на взимане на решения, който да може да се ползва дейно и уточни като подобен противоположното квалифицирано болшинство - предлагането се счита за утвърдено, в случай че квалифицирано болшинство не го отхвърли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР