Да. Ето какви различните видове слънчеви алергии има и как

...
Да. Ето какви различните видове слънчеви алергии има и как
Коментари Харесай

Наистина ли можем да развием алергия към слънцето

Да. Ето какви другите типове слънчеви алергии има и по какъв начин можем да ги лекуваме:

Най-честата слънчева алергия в зоните с сдържан климат, полиморфното светлинно изригване, от време на време наричано бодлива топлота, визира всеки шести човек. Няколко часа след излагането избрани елементи на тялото (гърдите и шията, горната част на гърба, раменете и бедрата) получават извънредно противен, червен неравномерен обрив, който остава от 7 до 10 дни и по-късно изчезва.

За в действителност тежки случаи на тази алергия се употребяват имуносупресиращи медикаменти под формата на стероидни кремове и таблетки. За наистина-наистина тежки случаи можем да се приложи и така наречен ултравиолетова В светлина в следена среда, с цел да се изложи кожата на доста точни дози облъчване и по този начин тя един тип да се втвърди или обезчустви за няколко месеца.

 Highest resolution photo of Sun (NSF) as of January 20, 2020

Изображение на слънчевата повърхнина, направено от телескопа Daniel K. Inouye

Рядка, само че ужасна болест. Разполагаме с ефикасна и комплицирана система за възобновяване на ДНК, само че в случай че инцидентно имате разновидност в един от гените, които кодират протеините, които са част от този път на възобновяване на ДНК, тогава не можете да поправите увреждането, което значи, че всякога, когато хората с такава разновидност излязат на открито, в случай че не е мрачно или през нощта, ще има претърпят увреждания, които не се поправя, във всичките им кожни кафези. Така че тези пациенти, в случай че не са доста, доста, доста добре предпазени от ултравиолетовите лъчи до 5-6-годишна възраст, могат да развият голям брой ракови болести на кожата, увреждане на очите и рак на очите. В региони, където достъпът до здравни услуги е неприятен, междинната дълготрайност на живота на пациентите е 13 или 14 години.

В по-развитите страни, където има по-добри здравни услуги, само че и където може да има по-малко слънчево греене и слънцезащитните артикули и други способи за UV отбрана са по-достъпни, продължителността на живота може да бъде по-дълга. Със профилирани грижи, доста хора могат да живеят съвсем естествен живот, стига да си обезпечат безспорна отбрана.

 Sun in fog in Lysekil

Слънцето през мъгла

Има едно извънредно заболяване, наречено слънчева уртикария, което е научната дума за копривна тресчица. При нея хората освобождават хистамин и получават сходни на копривни обриви, които се появяват за час или три и по-късно изчезват. Слънчевата версия е рядка, само че се демонстрира в доста тежка форма и е резултат от алергия към УВ лъчи, от време на време и към светлина от забележимия набор. Човек не получава просто обриви като от коприва, той получава мощно сърбящи, подути червени обриви на всеки квадратен сантиметър от кожата си, който не е затрупан с облекла даже и при най-малкия досег със светлина, в продължение на половин час.

Проблемът е, че – да, изчезва в границите на половин час, не е ЕПП или продължителен актиничен дерматит, които не престават дни или седмици – само че се демонстрира незабавно и всякога. Хората на процедура са затворени в къщите си през светлата част на деня. И даже тогава те постоянно би трябвало да имат UV защитни фолиа за прозорци и редуца други ограничения. Така че може да бъде доста неприятно, макар че не е рисково заболяване. То също по този начин може да се появи на всяка възраст, само че най-често наранени са младежите, и може да продължи десетилетия. Има усъвършенствани лекувания, инжекции или таблетки, само че положението може да изчезне и от единствено себе си.

И най-после, има нещо, наречено фотоконтактен дерматит, което в действителност не е алергия към слънцето, а към избрани химикали в слънцезащитни артикули. С някои от тези химикали, изключително в гелове и кремове като Нурофен или ибупрофен, които се нанасят върху кожата, алергията не се случва, в случай че нямате и ултравиолетова светлина от слънцето.

Така че има много трагична гама от слънчеви алергии: от елементарни и досадни до животозастрашаващи, които обаче, за благополучие, са малко по-редки.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР