Да бяхме остров в Тихия океан - без електричество, интернет,

...
Да бяхме остров в Тихия океан - без електричество, интернет,
Коментари Харесай

Отишъл за круши, върнал се без уши!

Да бяхме остров в Тихия океан - без електричество, интернет, медии и прочие екстри - тогава бих схванал за какво министър председателят Бойко Борисов се държи като че ли в действителност е меродавен притежател на най-хубавите новини от проточилите се договаряния за бюджета на Европейски Съюз и възстановителния проект на Урсула фон дер Лайен.

От прочувственото му изявление след края на договарянията излиза наяве, че България напряко е на спекулация, тъй като ще получи 29 милиарда европейски средства в идващите години - с 2 милиарда повече, както означи министър председателят. Разбрахме също кой от европейските водачи е имал рожден ден, че сестра му била одъртяла, тъй като и тя неотдавна отбелязала рождения си ден...

Според Борисов, 29-те милиарда са задоволително мощен мотив, с цел да не бъде погубен вестоносецът.

"Зaтoвa зacлужaвaм дa ми ce иcкa ocтaвкaтa, зaщoтo имa 2 милиарда eврo пoвeчe при тoвa oкacтрянe. Зa хoрaтa кoитo ми иcкaт ocтaвкaтa им ocтaвям 29 милиарда eврo зa cлeдвaщитe гoдини ", афектирано рече Борисов.

Историческата виновност, че се намираме на Балканския полуостров, а не някъде другаде, е на хан Аспарух. Но, като негови директни потомци, би трябвало да проявим схващане: Аспарух е бягал от античната си татковина безусловно по същия метод - както днешните българи. Ни Дунава, ни Черно море, ни ковид - нищо не може да ги спре, единствено и единствено да се доберат до някоя естествена страна надалеч отсам.

И ето - вестоносецът Борисов като че ли се пробва да обърне тази наклонност с новината, че след тежки диалози в Европейски Съюз е съумял да контракти колосална сума за нас. Дали в действителност е по този начин?

Румъния, наша северна съседка и партия по "пакетно " влизане в Европейски Съюз, е договорила 79.9 милиарда евро, от които половината ще върне, а другата половина си остава за нея. За съпоставяне - площта на Румъния е 238 397 кв. км, а население - 19.4 млн. души.

Хърватия, с която дружно влязохме в чакалнята на еврозоната, контракти 22 млрд евро. Територията й е 56 613 кв. км., а популацията - съвсем 4 млн. души.

Словения, която е с повърхност 20 273 кв. км. и с население към 2.1 млн. души, получи 10.5 милиарда евро.

Гърция, с територия от 131 475 кв. км. и население 10.7 милиона, съумя да контракти 72 милиарда, също при извънредно положителни условия.

А Кипър напряко удари десетката: 2.7 милиарда евро за територия 9242.45 кв. км. и население от към 1.1 млн. души.

Беглото съпоставяне поражда чувството, че май министър председателят не е преговарял, а единствено е козирувал. И, откакто си е изял тортата, се е прибрал у дома. Нещо като външнотърговска конвенция от соцепохата, както написа ненадминатият Радой Ралин: отишъл за круши, върнал се без уши...

Навярно и хан Аспарух си е служил с лъстиви обещания, с цел да накара прабългарите да нагазят Дунава и да се доберат до отсрещния бряг. Разликата сред него и обещанията на политическите ни вождове от последните години на прехода обаче е, че отсрещния бряг се вижда, а краят на нашата авантюра - не.

И към този момент не съществуват заблуди, а чекмеджета, цялостни с евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР