Да броиш до 12 е еуфорично занимание с предвидими последствия.

...
Да броиш до 12 е еуфорично занимание с предвидими последствия.
Коментари Харесай

12 неща, които абитуриентите не знаят

Да броиш до 12 е еуфорично занятие с предвидими последици. Тук взехме решение да изброим тези от тях, с които зрелостниците следва да се сблъскат.
1. Ако не си улегнал в гимназията...
...шансовете ти не са изключително огромни. Никога повече няма да имаш същото свободно време, същия пресен разум, същата бунтарска настройка.
2. Бизнесът потрива ръце
Бизнесът сега потрива ръце, подготвен да те вземе на минимална работа заплата, да те употребява за две години и по-късно да реши дали да те поизхвърли, заменяйки те със идващите най-млади, които на собствен ред ще се прилъжат да работят за малко пари, или пък по роднински да ти вдигне заплатата със 100 лева; бащински жест, придружен несъмнено с едни спомагателни час-два на работа. Тия хора напълно скоро предложиха образованието да бъде гратис, само че пет години след завършването на университета да си задължен да бачкаш за тях. Важен си им, трябваш им за месомелачката.
3. ИТ или умри
Чака те екзистенциална обстановка, в която многообразието от специалности, ползи, гении и заложби надалеч не съществува в същия съразмерен учебен порядък. Това, че в класа е имало добър книжовник, талантлив математик, проницателен мъдрец, разпален историк и замислен биолог, изобщо не е огледално презентирано в пазара на труда. Той е общо взето всмукан от ИТ сферата, която коренно пречупва разнообразието от таланти; значително хора минават през съдбоносни преквалификации, при които негово светешейство - кодът - последователно гълтам последния звезден прахуляк от детските ти фантазии, който ненужно замърсява съзнанието и му пречи да усвоява софтуерни знания.
4. Кол центърът
Армията търси пехота. Два езика и телефон. Осем часа на ден, които, в случай че бъдат записвани от електроенцефалограма, биха посочили мозъчна интензивност, сходна с тази на сомнамбула. Безкрайни диалози, безконечна обмяна на едни и същи мейлове, абсурдистки кръг, бягащото колело на хамстер. Депресивните положения се лекуват с напръскване на едни пари през уикенда и тук таме просвяткащи отражения на успокояващата мисъл, че въпреки всичко се издържаш самичък. Тихо, постепенно напредващо лудост. Говори по телефона, с цел да станеш супервайзър и да следиш тези, които приказват по телефона вместо ти да приказваш по телефона; само че с цел да спреш да приказваш по телефона би трябвало дълго да приказваш по телефона; пропилей цялата си младост за това, момче, защо ти е другояче.
5.Емиграцията като обсесивно-компулсивно разстройство
Идеята да отидеш другаде последователно се настанява в мозъка като натрапчиво обсесивно разтройство. Колкото повече пътуваш, толкоз по мъчно ще ти става да се връщаш. Кратък обзор на надарените ти другари все по-безпощадно ще демонстрира, че множеството от тях не са в близост. Ще ти се коства, че нещо си се прецакал, оставайки тук, че нещо си се предал и объркал.
6. Средностатистически човек
Едно от най-големите тинейджърски удоволствия е тръпчивото предусещане, че на света е цялостно със средностатистически овце, които средностатически блеят, само че ти неизбежно няма да се озовеш измежду тях. Средностатически да знаеш, че възможностите ти са не чак толкоз огромни, колкото очакваш. Стадото зове.
7. Изглаждане на мозъчни гънки в Студентски град
Голямата ютия на Студентски град усърдно ще позаглади известните гимназиални натрупвания. Редуването на чалга с фаст фууд е погубило не малко войнствени тинейджъри. Постепенните разлики ще бъдат унифицирани от еднакъв начин на живот, който се съблюдава като вяра.
8. Някъде там по морето...
...охотно те чака прималелия за евтина работна ръка хотелски бизнес, който постоянно е подготвен да те прилапа за лятото и да обмени най-хубавите ти месеца с шестнайчасов работен ден. Прекарай три месеца по този начин и след това се пробвай да отправиш поглед по-далеч от рецепцията.
9. Бъди еластичен
Коя е най-често използваната дума в интервютата за работа? Тази, която най-често ще им натякват? " ГЪВКАВ ". Търсим гъвкави фрагменти. Основно условие към всеки младеж. Да бъде еластичен. ГЪВКАВ е особена дума. Обикновено се използва с ведра усмивка в приповдигнато пазарно въодушевление. Ползват я университетите в рекламните си брошури: " Подготвяме гъвкави фрагменти ". Ползват я мениджъри с маркетингови честоти в интонацията и фантазии за Сен Тропе. Това, което никой няма да им каже, че упованието да бъдат гъвкави е простоват евфемизъм за един твърдоглав развой по прегъване, в който механизмите за подучване ще съответстват със заложбите им за конформизъм. Ще щракват дружно в съвършен капан. " Да бъдеш еластичен " е началото и краят в шифъра на тъпата машина, наречена " Човешки запаси " ; подготвяй се за нея.
10. Плавно затъпяване
Има действителен късмет онази прозрачност на съзнанието, която имаш някъде към матурата, последователно да стартира да избледнява. Комбинацията от медии, обществени мрежи и едно облъскано ежедневие (учи и бачкай по едно и също време, доста е добре) гладко се трансформира в мъртво течение, което занапред ще прави мозъка ти на пастет; да броиш до 12 в действителност би могло да се трансформира в максимума на интелектуалните ти благоприятни условия.
11. " Да работиш по специалността си "
Може да се трансформира в изключително проклинание. Тепърва ще се сблъскваш с прекомерно еснафската визия, че някакъв избор, който си направил на 18, би трябвало да тегне като сянка над целия ти живот и каквото и да правиш, си жертван да чуваш доброжелатеното упътване на дезориентираните ти родственици - работи по специалността си, това е най-важното.
12. Обиграните картоиграчи.. .
...са несъмнено хората с власт, за които все по-добре ще разбираш, че имат прекомерно общо със личния ти живот и тънко дърпат конците му. Пробвай да се бориш против всичко това. Впрочем, заслужава се.

Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР