Да благодарим на тези, които са ги направили 80-та година

...
Да благодарим на тези, които са ги направили 80-та година
Коментари Харесай

Борисов благодарен за строените по времето на Живков мостове и виадукти

Да благодарим на тези, които са ги създали 80-та година или 85-та, тъй като са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините и в този момент ние да ги доосигурим тези, които ни остават, а да не чакаме периодите на плановите поправки. Това решение взехме.

С тези думи пред министрите си министър председателят Бойко Борисов стимулира ремонтирането на пътни уреди, за които с годините не е полагана грижа. 

От държавната пресслужба разпространиха част от стенограмата от днешното съвещание на държавното управление, от която излиза наяве, че Борисов разпорежда на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава опция ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се осъществят по едно и също време.

Изключвайки трите 10-те години мандат на трите си държавни управления, Борисов декларира, че е безсмислено да  " обясняваме, че 45 години не са пипани " и споделя, че никой от " тези преди нас " няма да си признае, че не са заделяни пари за ремонт. 

Ето и цялостния текст на стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: Нанков, знаете откогато са издигнати в България мостовете не бяха ремонтирани по автомагистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и сега продължаваме да ги укрепваме и да им вършим съществени поправки, по „ Тракия “ и по „ Витиня “ те са по проект. Искам да ми подготвиш решение и не един по един да ги вършим, а по едно и също време да влезем и да ги вършим всички мостове - дали да се търси заем през ББР, дали през финансите, говорете за целево да се изпратят. Кои години са правени?

НИКОЛАЙ НАНКОВ: На по 35, 40 и повече години са мостовите уреди, които не са главно ремонтирани даже по някои от тях нямаме частични поправки. 211 моста, господин министър председател, се нуждаят от ремонт, по автомагистралите – 34, а 17 от тях, половината от тези 34, са в неприятно положение и се нуждаят от ремонт.

Миналата година отремонтирахме 7 мостови уреди по „ Хемус “ и по „ Тракия “, сега 5 планово правим, само че нямаме обезпечено финансиране. Споменах 17 мостови уреди са в неприятно положение. Много постоянно не сме разбирани и от водачите, ние го вършим несъмнено за тяхна сигурност, за сигурност на българските жители, за това, че вършим поправки на долното строене, на колоните на мостовете, където арматурата е корозирала, нуждаят се от главно подменяне на арматура, на бетонните постаменти. Примерът с „ Тракия “, образецът с „ Хемус “ на моста на Коренишки дол, който сега отремонтираме. Те виждат, че няма служащи от горната страна по автомобилните платна, подлагат на критика ни, само че ще ни схванат. Паралелно с това изнасяме тежкото придвижване от „ Хемус “ сме спрели тежкотоварното движени, защото градивните …..

БОЙКО БОРИСОВ: Те когато вършат основите на моста няма по какъв начин да пуснем придвижването по автомагистралата.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Абсолютно.

БОЙКО БОРИСОВ: Второ, ремонтите на тези уреди са извънредно скъпи и за компаниите, тъй като самите служащи, които би трябвало да работят на 90, 100 и 80 метра височина да ги укрепват и да работят е доста комплицирана характерна активност и доста мъчно се намират експерти да го вършат това.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Господин министър председател, в случай че е допустимо да предложа, с изключение на оборудванията по пътната инфраструктура, да бъдат добавени по принцип оборудванията в транспортната инфраструктура, тъй като същият проблем, който разяснява сътрудника Нанков за виадуктите и мостовите в пътната инфраструктура, стои и в железопътната.

Така че, резултатът от неремонтирани дълги години и неподдържани дълги години такива уреди е идентичен и за железница и за пътища.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз желая да свършим работа, тъй като от празнодумци ми е омръзнало, да тръгнем да обясняваме, че 45 години не са пипани е безсмислено.

Така че, и двете министерства да приготвят и всичко да стартира да се отремонтира и да се укрепва.

Ние строим нови уреди, отново споделям, само че никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: „ Ние сме отговорни “, тъй като вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност.

Затова подгответе се и за сряда, в случай че би трябвало целеви заеми, по-късно ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това желая на всички места да се влезе и да се ремонтира.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Хубаво е господин министър председател, като се изключи че ремонтирахме 2016-та и 2017-та и тази година планово мостови уреди по автомагистралите. Хубаво е, че за всички мостови уреди по автомагистралите и пътищата от първи клас имаме и градивни обследвания направихме през 2017 година и тази година и работни планове и можем да влезем още другата седмица.

В сряда ще имате график и ще имате механизъм, по който ще стартираме и ще осигурим финансирането.

БОЙКО БОРИСОВ: В понеделник още желая с Московски и Горанов да седнете това да ми го отработите и в понеделник да ми го докладвате. В сряда би трябвало да вземем решението на Министерски съвет, а до понеделник би трябвало да имаме решението по какъв начин да стане.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Ще сме подготвени.

БОЙКО БОРИСОВ: Симеонов!

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Не желая да се сътвори усещането, за катастрофичност и, че надали не тези уреди не са поддържани. Напротив задоволително индикативен е фактът, че досега нямаме пътно оборудване, което да е развалено, което значи, че се работи и плановите поправки си вървят, и че не се позволяват такива обстановки, на каквито сме очевидци примерно в този момент в Италия, колкото и грозно да звучи, или пък примерно от малко по-силен дъжд да бъде отнесена автомагистрала, както стана в Германия. Такива случаи в България няма, което значи, че качеството на ремонтите досега е положително, само че просто би трябвало да се ускори и да се огледа всичко.

БОЙКО БОРИСОВ: Не си срещу, това да го ускорим.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Така че въпреки всичко в България има доста добра традиция във връзка с строителството, освен на пътното, само че и на жилищното и тъкмо затова ние нямаме и провали примерно при трусове и така нататък, дано да си го отчетем това.

БОЙКО БОРИСОВ: Колегата Симеонов поддържа нашето решение да ускорим тези поправки, с цел да сме спокойни за всички.

Това че сме създали повече от всички до момента взети дружно по укрепването и ремонтите е реалност и не сме позволили, само че да стартираме и да влезем и на другите места, а да не чакаме следващата година януари или март, когато им идва периода и проекта. Да знаем, да се влезе, и хората да знаят, че тези големи уреди се вършат.

Да благодарим на тези, които са ги създали 80-та година или 85-та, тъй като са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините и в този момент ние да ги доосигурим тези, които ни остават, а да не чакаме периодите на плановите поправки. Това решение взехме.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР