Да, България и ДСБ обявиха т.нар. Български манифест за Европа,

...
Да, България и ДСБ обявиха т.нар. Български манифест за Европа,
Коментари Харесай

Капаните пред Да, България и ДСБ

" Да, България " и ДСБ оповестиха така наречен Български манифест за Европа, само че им следва още доста работа, преди да се трансфорат в същинска политическа опция, твърди Иван Бедров и изброява клопките пред новото обединяване.
Не бяха дружно на последните парламентарни избори, само че ще бъдат дружно на идващите. Така звучи резюмето на политическите вести към „ Да, България “ и ДСБ - двете партии, които имат най-опозиционно говорене, въпреки и да са отвън Народното събрание. Заедно с още няколко по-малки партии, тези дни те обвявиха така наречен Български манифест за Европа. Обясниха го по този начин: „ Започваме националния спор за бъдещето на България и по какъв начин участието на страната ни в Европейски Съюз ще подсигурява богатство, стопански напредък, независимост и достолепие “. Представиха го не просто като политическо обединяване, а като развой, в чийто край българите би трябвало да чакат „ първия Български манифест за Европа, първата цялостна платформа за дейна политика на България в Европейски Съюз ".
Тези думи евентуално объркват доста хора. Затова няколко дни по-рано водачът на „ Да, България “ Христо Иванов бе надалеч по-конкретен: „ Предсрочните избори стават все по-неизбежни. Ние, дружно с сътрудниците ни от демократичната общественост, ще бъдем подготвени за тях ". Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов го изясни по този начин: „ Днес нито Европа е задоволително обединена, нито България е мощна - мощна България значи да има мощни и самостоятелни институции ". За една част от българските гласоподаватели фактът, че „ Да, България “ и ДСБ поемат дружно към идващите избори, е предстояща и добра вест. Изборът на идея също звучи като позитивна новина - доста българи вършат разлика сред формалното участие в Европейския съюз и действителната интеграция, която към момента не е реалност.
А след положителните вести?
„ Да, България “, ДСБ, „ Зелените “ и ДЕОС показаха екип от 29 души, които ще приготвят Българския манифест за Европа. И тук идва първият капан - експертната работа по съответни политики, правенето на документи и мнения е значимо за всяка политическа активност. Но в случай че политическите управления оставят или пък насърчат екипа да потъне в елементи и да създава неразбираеми за необятната аудитория позиции, клопката към този момент ще е щракнал. Останалите отвън Народното събрание гласоподаватели на тези партии чакат ясно заявяване на политически план - с съответни и разбираеми цели, с правила за държание и с червени линии, които обрисуват границите на компромисите. Докато това го няма, новият политически съюз ще наподобява в очите на хората като следващото групиране на познати лица, които поотделно не могат да влязат в Народното събрание.
Във втория капан новото обединяване към този момент падна. Когато не си декларирал ясно задачите и правилата, а напряко тръгваш към обединителни дейности, тогава се появяват въпросите за какво този е вътре, а оня не е. Тогава е доста елементарно персоналните желания, връзки и натрупвания отпреди да изпъкнат още веднъж и така наречен дясно да подсети за една от най-лошите си черти. Защото ясните цели, правила и червени линии ще създадат доста елементарен отговора и на идващите въпроси: С кого преди изборите? С кого след изборите?
Събитието по оповестяването на Българския манифест за Европа приключи не по сюжет. Накрая Христо Иванов взе думата и разгласи, че някогашният боен министър и ръководител на Български земеделски народен съюз Николай Ненчев му се обадил по телефона и му споделил, че напущат Реформаторския блок и идват при тях. Щракването на втория капан се чу още в залата около реакциите на част от присъстващите. Досега разграничителната линия в някогашния Реформаторски блок минаваше през датата 9 декември 2015, когато Народното събрание неодобрява правосъдната промяна на Христо Иванов и той подаде оставка. След него болшинството напуснаха ДСБ и депутатите от Гражданския съвет. Сега излиза, че това към този момент не е разграничителна линия. Ако един от министрите на Бойко Борисов, който е останал до края на мандата, може да бъде част от новото обединяване - по какви аргументи другите не могат? Най-голямата неточност на новото обединяване ще бъде тази: в случай че стартира да прави оценка персонално един или различен водач от демократичната общественост и да се произнася по допустимостта на една или друга кандидатура. Но не по-малка неточност ще бъде да остави тези въпроси във въздуха и да не се опита да им отговори със упоменатите към този момент цели, правила и червени линии, към които да се причислява всеки нов участник.
За да не гледаме отново оня филм
Третият капан може да се появи единствено в случай че свършат част от работата си сполучливо и влязат в идващия парламент. Но още в този момент въпросът е какво ще вършат в Народното събрание. И тук идва ролята на политическите управления и на 29-членния експертен екип - от тях се чака да показват визия за България за идващите няколко години. Тази визия, в композиция с въпросните цели, правила и червени линии, би трябвало да очертае държанието в идващото Народно заседание. Заявяването единствено като „ анти-ГЕРБ “, „ анти-Борисов “ или „ анти-Цацаров “ наподобява незадоволително за огромните им поръчки. За да могат обаче въобще да стигнат до идващия парламент, би трябвало още в този момент да разглобят най-големия капан, в който Реформаторският блок падна още първоначално си - нужни са им единно управление, ясни правила за взимане на решения и дисциплинираност за осъществяването им. Другото към този момент го гледахме.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР