Да бъдеш управител на бизнес може да бъде изключително изтощаващо.

...
Да бъдеш управител на бизнес може да бъде изключително изтощаващо.
Коментари Харесай

5 съвета за борбата със стреса

Да бъдеш шеф на бизнес може да бъде извънредно изтощаващо. Безкрайният лист със задания, късите крайни периоди и интензивното движение на работа внасят голямо напрежение и стрес във вашата работа, изключително когато отговаряте освен за себе си, само че и за вашите чиновници.

Ако се чувствате претрупани от работа, може да бъдете сигурни, че не сте единствени. Според отчет на Американската психична асоциация от 2014 година, работата е третият максимален източник на стрес, след парите и фамилните връзки.

Най-сериозните последствия от това натоварване идват под формата на здравословни проблеми. Прочуване от 2015 година на Journal of Health Affairs открива, че стресът лишават години от живота и понижава способността ни да се фокусираме върху сегашното, което прави дните ни по-непродуктивни и незадоволителни.

Как обаче можем да се оправим с този стрес? Това са 6 хрумвания, които ще ви оказват помощ да освободите съзнанието си от отрицателните мисли и да ограничите ежедневния стрес на работното място:

1. Запишете на лист нещата, за които би трябвало да бъдете признателни

Д-р Робърт Емънс, който е професор по логика на психиката от Университета на Калифорния в Дейвис и водещ специалист в проучванията на резултатите от възприятието на признателност, е открил, че хората, които постоянно показват своята признателност за нещо, имат по-добра памет, по-силна имунна система, по-ниско кръвно налягане и се радват на по-пълноценен сън. Според него изразяването на признателност може да понижи и възприятията на тревога и стрес.

Дори да имат възприятието, че светът към вас се разпада, отделете малко време, с цел да бъдете признателни за храната на масата и покрива над главата ви. Направете лист с имената на хората, който имате щастието да познавате и които са значими за вас.  

Моят персонален опит демонстрира, че записването на лист на нещата, за които съм признателен, ми оказва помощ да си напомням, че нещата не са толкоз неприятни, колкото си мисля, и че след най-тежките падения идва напредък. Благодарение на позитивното мислене работата още веднъж се трансформира от задължение във вълнуващо предизвикателство.

Независимо дали става въпрос за слушане на музика, разходка в парка или ревизиране на фотоси от последната ми отмора, когато отстранявам няколко минути, с цел да оценя хубавите неща в живота, аз си напомням, че си коства той да бъде изживян. Така аз трансферирам тази позитивна сила в моята работа и понижавам ежедневния стрес.

2. Не губете от взор по-голямата картина

Колкото и натоварени и уплашени да се чувствате, отделете няколко минути, с цел да отстъпите няколко крачки обратно и да видите по-голямата картина. Това ще ви разреши да придобиете по-реална визия за обстановката и да поддържате всичко в вероятност.Стресът, който изпитвате във всеки даден миг, най-вероятно произтича от дребна група проблеми, които действително видяно играят незначителна роля в живота ви.

Да, чиновниците ви може да не са се справили добре с последния план, само че това не значи, че вашите отрицателни мисли от работата би трябвало да въздействат на метода, по който се държите с вашето семейство и другари или на удовлетворението, което изпитвате от вашите занимания.

Отделянето на внимание на по-голямата картина на вашия живот слага нещата в вероятност и служи като непрекъснато увещание за щастието и насладата, която може да намерите в света, стига да ги потърсите.

3. Помислете за всички случаи, в който усърдната ви работа си е коствала

Вложеното усърдие, сила и старания в устрема към постигането на мечтаните резултати могат сами по себе си да бъдат заплащане за вашата работа. Истината е, че от време на време пътя към триумфа е по-удовлетворяващ, забавен и незабравим, в сравнение с самият успех.

Припомнете си сложните моменти от вашето минало, метода, по който сте се справили с тях, и крайния резултат от вашите старания. Когато си припомняте нещата, които сте постигнали досега, вие придобивате по-добра визия за това от къде сте тръгнали, къде се намирате сега, и на къде сте се запътили.

4. Припомнете си, че не всичко е под ваш надзор

В живота на всеки човек има обстановки, които не могат да бъдат следени. Независимо дали става въпрос за неприятен шанс, външни фактори, непредвидени условия или липса на време за реакция, нещата просто са отвън ваш надзор. Притесненията и паниките за неща, които не можете да измененията, не са от никаква изгода за вас.

За това аз обичам де се „ пущам по течението “, когато е допустимо. Това ми оказва помощ да изчистя съзнанието си от отрицателни мисли и да се концентрирам върху нещата, който мога да управлявам.

5. Не забравяйте, че можете да се измененията

В края на краищата, разпознаването на ролята, която самите вие играете във внасянето  напрежение във вашия живот може да бъде мощно оръжие за битката със напрежението. Все отново, вие не сте били сложени в тази обстановка от някой различен. Може би не сте взели добре премислено решение или пък към този момент сте друг човек, само че истината е, че вие избирате да продължавате това, което вършиме.

Добрата вест е, че като се изключи някои рискови обстановки, вие имате силата да измененията тези условия. Осъзнаването на този факт ще ви накара да премислите тъй като сте избрали тази работа, позиция и шеф.

Получаването на повече изясненост по отношение на аргументите, които са ви довели до обстановката, в която се намирате сега, може да облекчи напрежението и да ви даде по-добра визия за вашите цели или за нещата, които би трябвало да измененията.

 

Джон Бойтнот , публицист и цифров съветник, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР