Да бъдеш лидер означава да носиш голяма отговорност. Във време

...
Да бъдеш лидер означава да носиш голяма отговорност. Във време
Коментари Харесай

Силни връзки - добри времена

Да бъдеш водач значи да носиш огромна отговорност. Във време на рецесия тази отговорност придобива размери, които са непостижими за доста хора. Лесно е да изгубите визия за най-важните неща и да бъдете обзети от възприятие на невъзможност, когато нормалните процеси и мерни единици за триумф стават неприложими. Дори в тези условия обаче човек може да бъде ефикасен началник. Всъщност, в този момент хората имат по-голяма нужда от положителни водачи, след като и да е било. Ако сте парализирани от стрес и не знаете по какъв начин да методите към обстановката, фокусирайте вниманието си върху нещата, които вашите служилите желаят от вас по време на рецесия.

Решителност и цел

В сложните времена от водачите се изисква да бъдат целенасочени и решителни в приемането на ограничения, които да подсигуряват оцеляването на компанията в изискванията на рецесия и да и дадат късмет да излезе по-силна от тежката обстановка. Сега е времето за смели и бързи решения.

Силен екип

Най-добрите водачи знаят, че са единствено толкоз знаещи и можещи, колкото хората, с които са се заобиколили. По тази причина те поставят големи старания за построяването на „ екип фантазия “, в който господства съдействието и поддръжката. За тях е значимо да разполагат с хора с разнообразни качества и знания, които взаимно да компенсират слабите си страни. Ако не разполагате с подобен екип, започнете да го изграждате при първа опция.

Ясно дефинирани цели

Като водач вие отговаряте за идентифицирането на целите на вашата организация и на вашия екип благодарение на всички участници в работния развой. Изградете консенсус по значимите въпроси и оставете място за „ промяна на маршрута “, по които ще поемете. След като дефинирате вашите цели, би трябвало да е уверите, че всички са наясно с тях и че знаят каква е роля играят за тяхното осъществяване.

Ефективна връзка

Великите водачи знаят какъв брой огромно е смисъла на ефикасната връзка и прозрачността в общуването във време на рецесия. В тези сложни времена е от основно значение всички чиновници да имат достъп до информацията, от която зависи оцеляването и бъдещето на компанията. Това не е време, в което може да си позволите да държите хората си на мрачно, тъй като неяснотите и погрешните клюки могат да се окажат съдбовни за вашата организация.

Гъвкавост

Най-добрите водачи са тези, които изпреварват проблемите, като непрекъснато трансформират метода си към работата според от съответната среда и условия. Действията, които в предишното са им носили триумф, може към този момент да не са им от изгода. Затова те се концентрират върху основаването на нови проекти за деяние, които да оказват помощ на самите тях и на техните чиновници да се приспособят към спецификите на новата работна действителност.

Чести контакти

Ако нормално разговаряте с вашите чиновници един път в месеца, започнете да организирате седмични срещи. Ако контактувате с тях веднъж в седмицата, започнете да го вършиме всеки ден. Колкото по-здрави и устойчиви са връзките ви с вашите чиновници, толкоз по-сплотен и ефикасен ще бъде екипът ви. Силните връзки водят до положителни резултати.

Фокус върху бъдещето

Най-добрите водачи знаят, че предишното си остава такова и то не може да бъде променено. Затова  техният взор остава насочен в бъдещето. Бъдещето, за което те се трудят всекидневно и за което се надяват, че ще бъде по-добро.

.....................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР