Да бъдеш лекар не е професия, а призвание. Тази история,

...
Да бъдеш лекар не е професия, а призвание. Тази история,
Коментари Харесай

Историята на онкоболна бургазлийка, преминала през ада, ще ви разплаче

Да бъдеш доктор не е специалност, а предопределение. Тази история, която ще ви разкажем, може би ще ви върне вярата, че има положителни лекари освен в чужбина, само че и в България. Ще се убедите, че съществуват изключителни експерти, които са подготвени на всичко, с цел да съумеят да върнат вярата на хората и спасят човешки животи, написа flagman.bg.

Тази история с благополучен край е от Бургас, основните настоящи лица също. Една пациентка, която, чувайки страшната диагноза, безусловно се предава, оставя се в лапите на гибелта.

Точно в този миг се появяват скритите герои – лекарите от Комплексния онкологичен център в Бургас (КОЦ), които правят неповторима интервенция и отстраняват израстък на яйчниците с огромен размер.

Кошмарът за 64-годишната пациентка, чиято идентичност ще запазим в загадка, е почнал напролет на т.г., когато имала проблем с изхождането. Лекарствата, които приела, краткотрайно облекчили положението й, по-късно още веднъж се е влошила, даже и коремът почнал внезапно да се надува.

Бургазлийката решила да търси помощ от експерт, потърсила персоналния си доктор, който обаче обяснил, че това е колит. Той е изписал сироп и пробиотик, с обещанието, че това ще помогне.

„ Вместо да се оправи, положението ми се утежняваше. Коремът ми стана като на жена, бременна в деветия месец. Започнаха и болките. Дъщеря ми доста се тормози и ме убеждаваше да отивам на ехограф, с цел да видят какво се случва.

Като ме видяха на видеозона, всички останаха шокирани и ме посъветваха незабавно да посетя гинеколог. Без да изгубвам време, записах час при доктор Нина Добрева, повторих прегледа с направление, с цел да ми назначат проучвания и скенер.

Д-р Добрева изясни, че се постанова интервенция и ме насочи към доктор Павел Добрев от КОЦ-Бургас. На 29 август бе осъществена интервенцията, четири дни бях в реанимация, в положително положение. Операцията съвсем не я усетих. Там ми даваха добавка, която е за пациенти след намеса за бързо възобновяване.

След това ме реалокираха в отделението, бях непрестанно на системи и инжекции за разреждане на кръвта. Постепенно започнах да се възвръщам, до момента в който не стигнах до това положение – предходната седмица ме изписаха, а тази към този момент ми махнаха и конците. Чувствам се ужасно и благодаря на целия екип от експерти, който ме избави “
, описа пациентката.

Тя признава, че идвайки към болничното заведение, била с настройката да умира, че това е нейният край. Благодарна е и на щерка си, която от самото начало я окуражавала. „ Това нещо ме изяждаше от вътрешната страна. Знаех, че няма да съумея да го преборя. Слабеех доста, а корема ми от ден на ден се надуваше “, спомня си тя.

Начаникът на отделението по онкогинекология в КОЦ-Бургас доктор Павел Добрев, който управлява екипа, направил интервенцията, описа, че пациентката е била срината душевен.

„ Много е мъчно да убедиш подобен пациент, че би трябвало да се бори, би трябвало да се оправи. Ние по никакъв метод не би трябвало да покажем на пациента, че възможностите му са доста нищожни.

Малко е стряскащо да видиш такива размери на самия израстък и все пак да си кажеш – абе би трябвало да се пробваш, тъй като на този човек би трябвало да му помогнем. Тя безусловно беше се отказала. Стоеше в трета стая на третото легло и сподели - не, аз ще умра, няма да я изкарам тази интервенция, няма да я преживея.

Всички сътрудници я убеждавахме, да й даваме вяра. Когато тя постъпи при нас, видяхме две доста огромни обединения – първо предоперативно я пратихме на скенер, което е наложително в образната диагностика. Скенерът ни сподели две обединения в дребния таз – с размери, които в общ брой бяха над 30 см. Ужасно огромно.

Направихме съвещания и с онкохирург – доктор Павел Хрусанов, който ни сподели, че би трябвало да се направи разбъркан екип – гинеколози, хирурзи и анестезиолози. Това беше най-правилното решение.

Видяхме, че тази групировка притиска дебело черво дружно с тънкочревни бримки и беше заело част от тънките вътрешности, в случай че бяхме се забавили може би със седмица, щеше да се получи непроходимост на червата и оттова летален излаз за пациента. Бързата интервенция оказа помощ да й спасим живота “,
изясни доктор Добрев.


Коремът на пациентката преди интервенцията бил като на жена, бременна в деветия месец

Онкогинеколгът описа още, че пациентката е била доста рискова – с доста невисок хемоглобин - единствено 80.

„ Направихме рентген и на бели дробове и други образни проучвания, групировката доближаваше до ребрена дъга и затрудняваше дишането на пациента.

Когато постъпи в болница, се наложи кръвопреливане поради ниския хемоглобин, стабилизираха се индикаторите на пациента. Искам да благодаря на екипа от анестезиолози и реаниматори, в лицето на доктор Маринова, която е шеф поделение онкореанимация.

Тя с една съвършена упойка съумя индикаторите на пациентката да останат постоянни. Благодаря и на доктор Хрусанов, спомогна да махнем туморната групировка, дружно с това рецизирахме към 10 см фино черво. И направихме амостомоза, по този начин този сектор, който беше обиден от червата, да я няма.

Изцяло премахнахме туморната групировка, оттстранихме матка. Прецизно трябваше да се направи всяко едно нещо. Всеки един миг можеше да се нарани някой магистрален съд, там към този момент става ужасно – усложенения, заради които пациентката да остане на масата.

Хубавото е на КОЦ, че при нас нещата са сложни - диагностицираме пациента, приготвяме го предопративно и по-късно го оперираме. И стана една една към този момент ослепително изглеждаща интервенция, която докара до този край.

За нея битката не е завършила, оттук насетне стартира химиотерапевтично лекуване, което ще затвори цикъла и ще стопира развиването на този израстък. Колегите ще създадат спомагателни проучвания и те ще преценяват курса на химиолечение. Съврзали сме се с тях, те са готови. С нея ще се наблюдяваме цялостен живот.

С такива пациенти си оставаме другари за цялостен живот
“, изясни още доктор Добрев.

По отношение дали пациентката е забавила лекуването – от пролетта до края на август, доктор Добрев изясни, че най-вероятно тя е имала недоволства и преди този момент. Може би в случай че беше отишла по-рано, нямаше да е толкоз напреднал процесът. КОЦ-Бургас моли всички дами, изключително след 40-годишна възраст, през 6 месеца да вървят на обзор при гинеколог.

„ Никога няма да не помни лицето на тази пациентка, беше толкоз обезверена, доста е мъчно в такива моменти да обърнеш душeвността на болния. Това стана благодатение на целия екип на КОЦ-Бургас – лекари, сестри, санитари, свършихме една прелестна екипна работа
“, сподели доктор Добрев.

Вече няма и спомен от отчаянието у бургазлийката. Преборила тежката болест, тя към този момент се радва на живота, уверена е, че ще премине без проблем и през химиотерапиите.

„ Вече желая да пребивавам, да си виждам внука, да се веселя на щерка си. Оттук нататък няма връщане обратно. Мислех си, че и моят ред е пристигнал – откакто преди 15 години умря мъжът ми, майка ми пък си отиде от онкозаболяване едвам на 40 години. Дъщеря ми също има проблеми, следва й интервенция, по тази причина помислих, че може би болестта е генетично “ , изясни пациентката.

От КОЦ-Бургас поучават хората, при които има фамилна обремененост, по-често да минат профилактични прегледи, защото тогава възможностите да се разболеят са по-големи.

Управителят на лечебното заведение проф.д-р Христо Бозов поздрави екипа за сполучливо осъществената интервенция.

„ Поздравления за екипа, който създадохме, той е управителен от доктор Добрев - новият шеф на отделението онкогинекология – извънредно млад, кадърен доктор. Той съумя да сплоти и да сътвори един екип, в който влиза доктор Миринчев, доктор Добрева, доктор Маринова, доктор Хрусанов, защото този голям израстък засегна червата и се наложи да се махне част от тънкото черво, с цел да има сполучлив излаз от интервенцията “, сподели проф. Бозов.

Както всяка година, и този октомври КОЦ-Бургас провежда акция „ Бяла лястовица “. Тя ще бъде открита на 2 октомври в зала "Георги Баев " на Морско казино, даваща начало на профилактичните прегледи. Нейна цел ще бъде и представянето на профилиран екип за профилактика, диагностика и лекуване на рак на гърдата.

„ Там ще бъде показан и екипите от експерти на КОЦ Бургас. За първи път у нас в Бургас ще се основават профилирани екипи, които включват експерти по образна диагностика. Те ще обгръщат всичко от началото до края на лекуването на пациентите “ , сподели в умозаключение проф. Бозов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР