Да бъдем любезни, вежливи, възпитани е важно. Ако прекаляваме обаче,

...
Да бъдем любезни, вежливи, възпитани е важно. Ако прекаляваме обаче,
Коментари Харесай

Ситуации, в които любезността може да навреди

Да бъдем общителни, вежливи, възпитани е значимо. Ако прекаляваме обаче, може да навредим щета на себе си или близките. Това не значи да забравим за обноските, на които родителите ни са ни научили, а да се стараем да съблюдаваме мярка.

Ето няколко обстановки, в които е по-добре да не разчитате на учтивост и образование.

1. Ако сте водач и пропускате пешеходец.

Въпросът не е единствено в това да спрете колата и да дадете знак да премине пешеходецът. Невинаги е добре да го вършиме, тъй като е допустимо да застрашите здравето му, в случай че не сте решили добре обстановката – представете си, че в прилежащата лента се движи бързо различен лек автомобил.

2. Не се извинявайте на обзор при лекаря.

Ако шерването на положението ви е придружено с хиляди извинения, ще създадете усещане, че сте несигурни в това, което казвате. Вашият доктор е прекомерно евентуално да не одобри проблемите ви задоволително съществено.

3. „ Първо дамите! “

Не е добре мъжът да прави място на дамата във всяка обстановка. Ако става дума за рискови места като асансьор или някоя рискова атракция да вземем за пример, е добре да се качи първо мъжът, след което да подаде ръка на дамата.

4. Не вдигайте незабавно паднал човек.

Ако пред вас на улицата някой падне, първата ви реакция не трябва да бъде да се втурвате да го вдигате. От изключителна значимост е първо да се откри какви са провалите му, тъй като в някои случаи е по-добре да не се размества. В този смисъл е допустимо по-скоро да наредите, в сравнение с да помогнете.

5. Благодарете, когато ви вършат комплимент.

Когато някой откровено се възхищава на външния ви тип или на добре свършена работа, не махайте срамежливо с ръка, а се усмихнете необятно и благодарете. По този метод потвърждавате, че цените себе си.

6. Бъдете сдържани при запознанство.

Когато се запознавате с някого, не стискайте и не друсайте прекомерно мощно ръката му, с цел да не го стреснете или да не го нараните. Също по този начин не се хвърляйте на врата му. Повечето хора избират да се съблюдава отдалеченост и държат на персоналното си пространство.

7. Не отегчавайте с непотребни приказки.

Не затрупвайте събеседника си с цялата налична информация, която се върти из главата ви. Повечето хора избират диалозите всъщност.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР