Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ

...
Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ
Коментари Харесай

Танева: Търсим подкрепа на държави-членки за запазване на Националната преходна помощ


Да бъде непокътната опцията за използване на Националната преходна помощ в Регламента за преходните правила на Общата селскостопанска политика. Това предложение за поддръжка насочи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева към сътрудниците си от Гърция, Латвия и Финландия. В рамките на Международното ревю Зелена седмица в Берлин тя организира срещи с министъра на развиването на селските региони и храните Макис Воридис, министъра на земеделието Каспар Герхардс и с министъра на земеделието и горите Яри Лепа.

" България и Латвия имаме сходни позиции в дебата за бъдещето на ОСП ", съобщи Десислава Танева на среща с латвийския й сътрудник и уточни, че управлението на МЗХГ води диалози и със страни-членки, които не ползват помощта.

" Близо 80 % от поголовието на животни в България се поддържа посредством преходната помощ. Като 35 % от поддръжката, ориентирана към значими и уязвими браншове, се обезпечава посредством Преходната национална помощ. Без това финансиране няма да може да се обезпечи обществената резистентност на земеделските производители в тези области ",поясни министър Танева.

Българският министър сложи тематиката за националната преходна помощ и пред сътрудниците си от Гърция и Финландия.,,В Европейски Съюз 10 страни ползват помощта, като Вашите страни са измежду тези, които не я ползват, само че се надяваме да ни окажете поддръжка ", съобщи още тя.

Десислава Танева уточни, че България ще приготви предложение с искане точката за Националната преходна помощ да бъде включена в дневния ред на Съвета на министрите и разискван още веднъж. Тя бе безапелационна, че страната ни, в лицето на МЗХГ, ще се опита да резервира тази помощ.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР