Да бъде забранен достъпа на събирачите на трюфели в горите

...
Да бъде забранен достъпа на събирачите на трюфели в горите
Коментари Харесай

Варненските ловци: Спрете събирането на трюфели и ще спрем африканската чума по свинете

Да бъде неразрешен достъпа на събирачите на трюфели в горите за прочут интервал от време, с цел да се спре разнасянето на африканската чума по свинете. Това желаеха ловците от 40 варненски дружини, които се събраха по покана на Североизточното държавно дружество в базата на Сдружение ЛРД - Варна, с цел да обсъдят ограниченията за справяне със болестта.

Според ловците гъбарите разнасят вируса, тъй като обхождат огромни територии, в които би могло да има инфектирани животни, а по-късно отиват в други, където болестта към момента не е установено. Ловците обявиха желанието си за прочут интервал от време да бъде спряно изкупуването на трюфели и достъпа на хора в горите да бъде стеснен до най-малко. Ловният специалист на СИДП инж. Тервел Стефанов предложи на присъстващите да напишат предложенията си и посредством стопанствата по места да ги изпратят в ръководството в Шумен. Той изясни на хората, че Заповедта на министър Десислава Танева за справяне със болестта ще се съблюдава на всички места по места, само че положителни хрумвания могат да излязат и от дружините. Според ловците, все още, единствено те и горските  дезинфекцират колите, облеклата и обувките си, а това би трябвало да вършат и земеделците, които в този момент жънат наоколо до горските територии и употребяват пътища през които минават и животни. 
По време на образованието инж. Стефанов напомни на хората по какъв начин се вземат проби от отстреляна дива свиня и какво би трябвало да се направи като се открие мъртво животно в гората. Той предложи на ловците да си купят разтвори за стерилизация, тъй като перилните и миещите препарати не отмиват вируса. 
На образованието бяха поканени и чиновници на варненската полиция, които обясниха на хората, че след измененията в Закона за оръжието от 7 май, ловците които имат уверение за подборен лов могат да си купят късо нарезно оръжие за ловни цели, което до мястото на лова би трябвало да се придвижва в затворен транспортен куфар. Всеки придобил револвер или револвер би трябвало в период от 7 дни да занесе оръжието в работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР), с цел да му бъде направена прострелка. 
На образованието във Варна, проведено от СИДП и ръководителят на ловно Сдружение ЛРД – Варна Колю Панайотов, участваха специалисти от РДГ-Варна, ДГС-Варна и ОБДХ. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР