Да бъде възможно да се строи върху дюни, ако с

...
Да бъде възможно да се строи върху дюни, ако с
Коментари Харесай

Депутат от Обединени патриоти де факто иска върху дюни да се строи, но внимателно

Да бъде допустимо да се строи върху дюни, " в случай че с плана на Подробния организационен проект и капиталовия план е планувано тяхното запазване и предпазване ". Изключения т.е. никакво строене се позволява единствено в случай че става въпрос за обект от национално значение според Закона за устройството на Черноморското крайбрежние (ЗУЧК). Това предложение е внесъл депутатът от " Обединени патриоти " Христиан Митев.
Предложението звучи стряскащо на фона на друго предложение на народния представител – в случай че разположиш палатка или шатра на неохраняем морски плаж, морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория без позволение, санкцията да е от 5000 до 10 000 лв. или с имуществена глоба от 10 000 до 50 000 лв.. Така щяла да се опазва околната среда от замърсяване, в това число с неразтворими боклуци, показва националният представител.
Друго предложение – в случай че си сложиш палатка, заслон, шатра, подслон върху дюни (бели или сиви), да бъдеш глобяван сред 2000 и 5000 лв. или с имуществена глоба сред 3000 и 10 000 лв.. Предложението е аргументирано по следния метод – по-ясно се " диференцират " наказванията.
Припомняме, че в края на март, на първо четене в ЗУЧК минаха промени, с които се не разрешава опъването на хавлия или на палатка на дюни. Само че санкциите са по-малки – от 500 до 1000 лв. за хавлия и/или платка, от 1000 до 3000 лв. за кемпер или каравана.
Иначе Митев оправдава предлагането си за градежи върху дюни със следните причини – имало дюни освен по Черноморието, само че и по Дунав и притоците му; дюните и бъдещето им не били предпочитани за обществото, тъй като по приложение от Директива 92/43/ЕИО от 1992 година, утвърдена от България, за предпочитани за запазване били избрани дюните по бреговете на Атлантическия океан, Северно и Балтийско море, Средиземно море и " континентални дюни ". Освен това, съгласно Митев имало и европейска процедура – опазването на обещано местообитание да може да се приложи и взаимно с осъществяване на капиталово желание наоколо или към местообитанието. Конкретен образец или съответни приемери не са дадени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР