Да бъде въведена задължителна медиация при бракоразводните дела, предлагат съдиите

...
Да бъде въведена задължителна медиация при бракоразводните дела, предлагат съдиите
Коментари Харесай

Съдии предлагат задължителна медиация при дела за развод

Да бъде въведена наложителна медиация при бракоразводните каузи, оферират съдиите от Варненския апелативен регион, заяви през днешния ден ръководителят на Апелативния съд в крайморския град Ванухи Аракелян при откриването на национална конференция, отдадена на отбрана правата и ползите на детето при наставнически спорове и родителско отчуждение, заяви Българска телеграфна агенция.

Организатори на форума, който се организира под патронажа на омбудсмана на Републиката Мая Манолова, са съдружие " В името на децата на България ", Фондация " Жени за красива Варна ", Съюзът на юристите в България и Апелативния съд - Варна. В полемиките се включиха специалисти от Държавната организация за протекция на детето, от системата на образованието, полицията, прокуратурата, съда, обществените служби, правосъдни реализатори, психолози.

Броят на случаите, при които при разлъка родителите употребяват децата като оръжие между тях, нараства лавинообразно, уточни Аракелян. По думите й въвеждането на наложителна медиация по тази категория каузи, ще помогне възрастните да прецизират нещата между тях, без да бъде наранено детето. Ако медиацията не даде резултат и би трябвало съдът да взема решение, е най-добре да бъде изготвян психопрофил на всеки от родителите, с цел да е ясно при кого е най-добре да остане детето, сподели Арекелян.

Дори да не бъде основан профилиран детски съд, е добре да има профилирани правосъдни сформира, сподели още Аракелян. Тя добави, че е наложително да се увеличи експертността на всеки орган, който работи с тези случаи.

Трябват промени в законодателството, с цел да бъде открит работещ механизъм за осъществяване на правосъдните решения, добави Пламен Янаков, ръководител на съдружие " В името на децата на България ". Той напомни, че в над 90 % от случаите на разлъка съдът дава упражняването на родителските права на майката, която обаче не постоянно разрешава на бащата да вижда детето. Решението на съда по никакъв метод не лишава родителските права на бащата и би трябвало в него да попада категорично, че въпросите за образованието, здравето, възпитанието на малчугана се вземат решение от двамата, а не еднолично, сподели Янаков.

Няма съвършен модел и споделеното родителство също не е панацея, бе позицията на Ева Жечева от екипа на омбудсмана. По думите й е редно в законодателството да има дисциплиниращи ограничения за тези, които не извършват правосъдни решения. Според Жечева би трябвало съдът да има право да лишава детето от родителя, който не съблюдава решението за персонални контакти, и да го дава на другия родител.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР