Да бъде въведен специален догоaвор за предоставяне на услугата “приемна

...
Да бъде въведен специален догоaвор за предоставяне на услугата “приемна
Коментари Харесай

Приемните родители настояват за въвеждане на специални договои подобни на спортистите

Да бъде въведен специфичен догоaвор за даване на услугата “приемна грижа “ по Закона за обществените услуги, с който да се регламентира трудът на приемните родители по метод, гарантиращ техните обществени и осигурителни права, упорстват от Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) в отворено писмо до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на труда и обществената политика Бисер Петков и до изпълнителния шеф на Агенцията за обществено подкрепяне.

В Закона могат да бъдат написани минимални наложителни клаузи на специфичния контракт, като период на деяние, място на даване на услугата, права и отговорности на двете страни, право на отмора за приемните родители посредством обезпечаване на заместваща грижа на настанените деца и други

Правоотношения, регламентирани по специфични закони и приравнени на трудовите, няма да бъдат казус в българското законодателство, означават от НАПГ.

Последно такива контракти са регламентирани в новия Закон за физическото образование и спорта от 2018 година Въвеждането им беше аргументирано точно със спецификата на труда на спортистите и техните треньори, заради която трудовите контракти се оказаха неприложими.

Затова се даде опция те да дават труда си против възмездни контракти, подписани с клубовете. В оповестените преди дни оферти за данъчни промени на Министерството на финансите пък се предлага този тип контракти да се приравнят на трудовите, което ще отбрани обществените и осигурителните права на спортистите и треньорите. С контракти по специфични закони, носещи цялостни осигурителни права, са регламентирани правните отношения на служителите на реда, военните, чиновниците на правосъдната власт, държавните чиновници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР