Да бъде спряна временно дейността на колекторските фирми за събиране

Да бъде спряна временно дейността на колекторските фирми за събиране ...

След опит за саморазправа и арест на служители на фирма за бързи кредити - искане за временно спиране на дейността на този сектор.

Да бъде спряна временно дейността на колекторските фирми за събиране на вземания. Да бъдат отложени плащанията на вноски към тях без лихви до 1 юли 2020 година. Това иска Асоциацията за защита на потребителите с председател Пейо Майорски.
Същите мерки асоциацията иска и за фирмите за бързи кредити. "По този начин ще се даде глътка въздух на хората, особено тези, които са останали без работа и доходи по време на извънредното положение", казват от асоциацията.
Асоциацията посочва, че снощи в Царево група роми са атакували офис на фирма за бързи кредити, намиращ се на улица "Чайка" в града. Дошлата полиция арестува трима служители на фирмата.
"Този инцидент поставя редица въпроси като например способите на действие на тези компании, чиито служители навестяват длъжниците си късно вечер. Това е и доказателство, че дейността на тези компании сега нагнетява допълнително напрежение в обществото, която може да доведе до негативни последици", казва асоциацията.
По изчисления на асоциацията, над 1,5 млн. българи дължат повече от 3 млрд. лв. на колекторски фирми заради неизплатени дългове, лоши кредити или непокрити сметки. Агенциите събират вземания или лоши кредити за сметка на кредитора или за своя сметка. Това става чрез договор за цесия, когато фирмата изкупува задължението от кредитора, или когато финансова институция упълномощи фирмата да събере вземането вместо нея.
Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко най-ново за коронавируса, 26 март"

Източник: actualno.com