Да бъде създадено Държавно предприятие Управление и стопанисване на язовири

...
Да бъде създадено Държавно предприятие Управление и стопанисване на язовири
Коментари Харесай

Парламентът иска държавно предприятие Управление и стопанисване на язовири

Да бъде основано Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири " - юридическо лице, което да ръководи и стопанисва язовирите, гласоподава Народното събрание на първо четене с промени в Закона за водите. То ще е бюджетно дружество и ще облекчи в огромна степен локалните управляващи при поддържане на язовирите или грижата на страната във връзка с тези водни обекти, за които има усложнения по поддръжката на техническото им положение и безвредната употреба.

Извън обсега на новата конструкция остават язовирите, стопанисвани от НЕК, " Напоителни системи ", ВиК-операторите.

Вносител е Емил Христов /ГЕРБ/, само че предложенията са направени взаимно с Министерството на стопанската система, НСОРБ и Държавната организация по метрология и механически контрол /ДАМТН/.

Предвижда се и подредба за язовирите на " огромни " и " дребни ", с което да се разпишат разнообразни условия по повод поддръжката им в изправно техническо положение и обезпечаване на безвредната им употреба, реши на първо четене Народното събрание.

Язовирите ще се класифицират и по тристепенна канара за евентуална заплаха, което ще е в прерогативите на комисия, назначена от регионалните шефове, за проучване на язовирните стени на територията на региона.

Предлага се и да бъде въведен още един случай на обществена общинска благосъстоятелност върху водните обекти и водностопанските системи и уреди за споразумяване на случаите при отвод от право на благосъстоятелност върху неподвижен имот-язовир. По този метод общината, ставайки притежател на такива язовири, ще може да ги дава на концесия и по този начин да се подсигурява техническата редовност и безвредна употреба на оборудванията.

Собствениците на язовирни стени и оборудванията към тях ще могат да разпореждат на операторите да изготвят спешните проекти, като с това се реализира синхрон сред условията на два нормативни акта - Закона за водите и Закона за отбрана при бедствия.

С оферти законопроект се дава право на притежателите да заявят пред ръководителя на ДАМТН желанието си за очистване и/или извеждане от употреба на язовирни стени и уреди към тях. Целта е да се контролира процесът на очистване на язовири единствено по воля на техните притежатели и да се избегне своеволно разрушение на уреди, без отчитане на публичния интерес.

Регламентират се и случаите, в които ще могат да бъдат прилагани насилствени административни ограничения.

Повече от 5700 язовира има на територията на страната, тези промени подсигуряват положителната им поддръжка и предварителна защита, разяснява ръководителят на комисията по околна среда Ивелина Василева. Въвежда се и механизъм, посредством който страната ще може да се погрижи за язовирите, които са в най-критично положение посредством основаването на държавно дружество, добави тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР