Да бъде създаден общински фонд в помощ на регистрираните социални

...
Да бъде създаден общински фонд в помощ на регистрираните социални
Коментари Харесай

Общински фонд ще подпомага социалните предприятия във Варна

Да бъде основан общински фонд в помощ на записаните обществени предприятия. Това предложение на заместник-председателя на Общинския съвет Ивайло Костадинов получи поддръжката на членовете на комисията по обществени действия и жилищна политика. За да стане факт, е належащо решение на локалния парламент.

Предложението е бюджетът на фонда за 2024 година да бъде 150 хиляди лв.. За тях обществените предприятия ще аплайват на планов принцип по гласуван от Общинския съвет устав.

Варна е градът с максимален брой обществени предприятия, регистрирани в България. Само за последните 7 месеца има 12 нови предприятия. В 10 от тях са наети 57 лица от уязвимите групи – бежанци, някогашни наркозависими, младежи със специфични просветителни потребности, хора с голям брой тежки увреждания.

На днешното съвещание на комисията стана ясно също, че Община Варна има намерение да взе участие като сътрудник в план за рационализиране и разширение на обсега на приемната грижа с фокус върху развиването на профилирана грижа за деца с увреждания, деца - жертви на принуждение или трафик и деца - непридружени бежанци. Проектът „ Повишаване на потенциала на чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне по отношение на модернизирането на системите за обществена протекция “ се финансира по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027. С него ще се подсигурява ползата на настанените при приемни родители деца, без да се допусне опция за преустановяване на настаняването. Към момента има одобрени 37 приемни фамилии, като в 26 от тях има настанени 26 деца.

Членовете на комисията гласоподаваха също да се сътвори Съвет по въпросите на обществените услуги, който ще прави разбори на потребностите от обществени услуги в общината и на успеваемостта на тези, които към този момент се дават. Съветът ще се състои от 23 души – представители на държавни и общински институции, свързани със обществената сфера. Председател ще бъде кметът Благомир Коцев, а негови заместници ще са заместник-кметът Снежана Апостолова и шефът на Дирекция “Социални действия “ в Община Варна.

На днешното съвещание беше дадена и зелена светлина за увеличение на длъжностното щатно разписание на Комплекса за обществени услуги за деца и младежи. За постигане на изискуемия най-малко по отношение на Наредбата за качеството на обществените услуги са нужни спомагателни 10,5 щатни бройки.

Съветниците дадоха също единодушието си да се обезпечи общинско жилище на Сдружение „ Развитие и интеграция “, което управлява комплекс за обществени услуги за младежи, лишени от наставнически грижи. Въпросът беше препратен на ПК „ Собственост и стопанство “ за взимане на решение за съответния парцел, който вероятно може да се даде на неправителствената организация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР