Да бъде създаден Диагностично-консултативен център (ДКЦ) в МБАЛ-Асеновград настоява ръководството

Да бъде създаден Диагностично-консултативен център (ДКЦ) в МБАЛ-Асеновград настоява ръководството ...

Шуманов: Създаването на ДКЦ в МБАЛ-Асеновград ще фалира Медицински център I.

Да бъде създаден Диагностично-консултативен център (ДКЦ) в МБАЛ-Асеновград настоява ръководството на здравното заведение. Искането бе депозирано официално пред местния парламент в града и бе подкрепено с 30 гласа "За" и 3 "Въздържал се" по време на априлското редовно заседание на старейшините. Целта на създаването на подобно звено е подобряване работата и развитието на болницата в Асеновград, като се обмисля "Медицински център I" да се слее с новата структура. Идеята е по този начин да се увеличат приходите на лечебното заведение и по този начин постепенно да се подобри състоянието му.
Според управителя на МБАЛ-Асеновград, така ще бъде съкратен пътят за достъп на пациентите до специалистите в дружеството. Според общинският съветник Божидар Малинов, създаването на ДКЦ изисква множество процедури, които биха могли да доведат до още по-усложнена обстановка в болничното заведение. Не е редно в една сграда да функционират три здравни структури, които ще ползват един и същи персонал и апаратура, смята друг от старейшините - доктор Светозар Шуманов. Той е категоричен, че до три месеца, след стартиране дейността на ДКЦ, "Медицински център I" ще фалира. Според Шуманов, ще бъде по-добре двете звена да се слеят в една структура.
А болничното ръководство смята, че чрез създаването на такъв вид център лекарите ще получат възможността за по-добро възнаграждение. „Идеята е да не се налага болните да търсят специалисти в други лечебни заведения из града или дори да пътуват до Пловдив“, обяснява управителят на МБАЛ-Асеновград - доктор Иван Червенков. Обмисля се новата доболнична структура да разполага с 10 специализирани кабинета. Планира се да бъдат обособени също манипулационна и клинична лаборатория, както и да се осигури възможност за рентгенови изследвания.
По думите на Червенков болничната лаборатория в момента разполага с модерна апаратура, но капацитетът й не може да се ползва пълноценно и рационално, тъй като обслужва предимно хоспитализирани пациенти. Ако бъде създаден Диагностично-консултативен център от услугите му ще могат да се възползват всички здравноосигурени лица. Предложението е звеното да бъде изградено на втория етаж в новото крило на болницата, като очакванията са то да започне да функционира най-рано в началото на 2020 г.

Източник: actualno.com