Да бъде определен като ренесансов човек е доста сдържано изказване

...
Да бъде определен като ренесансов човек е доста сдържано изказване
Коментари Харесай

Необичайният живот на най-богатия бразилец

Да бъде избран като ренесансов човек е много сдържано изявление за Жорже Пауло Леман.
Бразилският милиардер, който съгласно Bloomberg е 29-ият най-богат човек в света и най-богатият в своята страна, е прочут най-много с капиталовите си умения. Неговата компания 3G Capital има неутолим вкус за придобиването на най-различни марки. Тя има или поддържа най-големият производител на бира в света, Burger King, Tim Hortons, Kraft и Heinz. Да, марката кетчуп.
Леман обаче е доста повече от крал на капитала. Дори отвън границите на неговото положение в размер на 27.5 милиарда $, неговия живот до момента е неповторим и много необикновен. Той приключва Харвардския университет и стартира кариерата си като публицист, по-късно играе професионално тенис и даже взе участие на Уимбълдън. В сободното си време пък се е занимавал със сърф и подводен лов на риба.
От Харвард до 10-метровите талази
78-годишният Леман е роден в Рио де Жанейро. Баща му е швейцарец, произхождащ от семейство, което се зaнимавало с търговия със сирена, а майка му, бразилка, е била в бизнеса с какао. Леман напуща Южна Америка, с цел да учи, само че новата му среда не го впечатлявала изключително.
“Първата ми година в Харвард беше ужасна. Бях единствено на 17 година и доста ми липсваха плажът и слънцето. В Бостън беше прекомерно студено за мен,” споделя Леман. Когато не учел, Леман яхвал сърфа и покорявал 10-метрови талази, като по този начин още от ранна възраст се срещнал с риска, написа Time.
Под натиска на своите родители Леман поставя съществени старания и приключва Харвардския университет предварително, откакто си създава скица, по която избира предметите, които му подхождат най-вече. Той обаче съжалява, че не се е възползвал изцяло от опциите, който предлага Харвардския университет и счита, че е можел да научи доста повече.

Това обаче не му пречи в професионално отношение. Леман стартира работа като публицист във вестник Jornal do Brasil. Тази работа обаче не му харесала изключително. Затова стартира стаж в капиталовата банка Credit Suisse, като по този начин потегля по пътя, който в последна сметка го довежда до актуалното му състояние. По същото време обаче Леман се занимава и с тенис на корт и даже става експерт. Той е печелил шампионата на Швейцария и даже записва едно присъединяване на Уимбълдън. Отказва се, откакто схваща, че „ доста мъчно ще влезе в Топ 10 “.
Мечтайте огромно с бира
Неговите упоритости в други сфери могат да обяснят девиза на 3G Capital - “Мечтайте огромно.” Той реализира триумфи след основаването на локалната капиталова банка Bank Garantia, където се среща с сътрудници, с които работи и до през днешния ден. Те купуват бразилската пивоварна Brahma през 80-те години, която се “превръща в съвършената лаборатория за техния бизнес модел, в който съществено залягат меритокрацията и сериозния надзор над разноските,” споделя Кристиане Кореа, създател на книга за 3G.
Леман предлага своя взор върху нещата в изявление за Financial Times през 1989 година “Проверих кой е най-богатия човек във Венцуела. Беше пивовар,” споделя той. “Най-богатият човек в Колумбия - също пивовар. Най-богатият в Аржентина - още веднъж пивовар.”
Леман и неговият екип бързо гълтам други производители на бира, с цел да основат своята империя. Brahma се трансформира в AmBev, откакто се слива с друга бразилска комапния, а по-късно придобива най-голяма аржентинска марка бира Quilmes. През 2004 година компанията се слива с белгийската InterBrew като договорката е на стоиност 11 милиарда $. Новата компания на име InBev пък закупи за 52 милиарда $ през 2008 година американската Anheuser-Busch (производителят на Budweiser).
3G продължава да се разраства от ден на ден и повече. AB InBev се сля с конкурентната SABMiller в договорка за над 100 милиарда $ през 2016 година Инвестиционната група разшири активността си и отвън пивоварната промишленост. С помощта на Уорън Бъфет, тя вкара Burger King и Tim Hortons под шапката на Restaurant Brands International през 2014 година, а по-късно сплоти Heinz с Kraft. Компанията беше хвърлила око и на колоса Unilever, само че опитът за придобиване се провали.
Този краткотраен крах евентуално няма да спре Леман. Въпреки че не получава задоволително обучение от Харвард, той евентуално е начуил нещо от големите талази.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР