Да бъде нежна, елегантна, грациозна и ефирна като балерина, е

...
Да бъде нежна, елегантна, грациозна и ефирна като балерина, е
Коментари Харесай

Тайната на балерините: Как поддържат перфектните си тела

Да бъде нежна, елегантна, грациозна и ефирна като балерина, е мечта на съвсем всяка жена. Идеята за идеалната фигура на балерината се образува още през XVIII век. А една от първите балерини, която се вписва в историята на това изкуство е Мари Ан Камарго. Тя става известна в миг, когато балетът, подобен, какъвто го познаваме през днешния ден, занапред стартира да придобива известност. Всяка млада танцьорка е желала да наподобява като Мари. Трупата даже отказвала да одобри тези, които били по-тежки от примата.

И макар, че от този момент са минали съвсем три века, стандартите за балерините не са се трансформирали. Професионалният и житейският им път обаче за мнозина остава обгърнат в тайнственост . Каква диета съблюдават, по какъв начин съумяват да поддържат толкоз съвършена визия и правилно ли е, че живеят в непрекъснати ограничения и ограничавания? Отказват ли се от това да бъдат майки, с цел да изградят сполучлива кариера?

Вдъхновени от класическите балети " Жизел ", " Спящата хубавица ", " Лешникотрошачката " и " Лебедово езеро " на Чайковски, част от разнообразните продукции на, взехме решение да надникнем зад кулисите и да разбулим някои от тайните им за съвършенство.

Средната височина на балерините е 167 см. Повечето балерини са с растеж сред 160 см и 173 см, а за идеално се смята тегло сред 40 и 59 кг. Но не се заблуждавайте, нежната им физика напълно не значи, че те не имат невероятна мощ и устойчивост. Най-важното е тялото на балерината да бъде съразмерно. В оптималния вид тя би трябвало да бъде слаба, с изваяна шия, пай торс, с дълги ръце и крайници. И въпреки всичко, в случай че балерината има извънреден гений, надали някоя натрупа би я върнала, тъй като е малко по-висока на растеж или с по-дълъг торс от общоприетото.

Обикновено множеството деца, които се записват на балет, са на възраст сред 4 и 8 години. Тогава бъдещите танцьори просто се учат да управляват своите тела и да се движат в такт с музиката. Около 11-годишна възраст те стартират да танцуват на пръсти, като тренировките им са 3-4 пъти седмично, защото изискват доста дисциплинираност и устойчивост. Освен това те учат и актьорско майсторство, тъй като въпреки всичко би трябвало да умеят да пресъздадат облика на героя посредством своите придвижвания.

Няма подозрение, че хранителният режим на балерините се основава на доста ограничения и ограничавания. Много от тях даже не употребяват сол, лимитират плодовете и въглехидратите, (което никога не предлагаме да вършиме при естествени условия и преди консултация със специалист). За тестени храни, шоколад и млечни артикули в всекидневието им пък даже не може да става дума. Обикновено диетата им включва зеленчуци, риба, яйца, бяло месо и други нискокалорични храни, богати на витамини и минерали. Понякога и мениджърите на трупата постановат характерен режим на балерините. Например танцьорките в " Лебедово езеро " следват строга 7-дневна диета преди всяко зрелище, с цел да наподобяват фини и елегантни.

Но дали от време на време прегрешават? Все отново и те са хора. Много от тях споделят, че си разрешават лакомства, когато има мотив за това.

Интензивните тренировки водят до голям брой професионални пострадвания. Балерините страдат постоянно от хранителни разстройства, имат проблем със здравината на костите и нерядко имат фрактури на първото ребро. А поради изтощителните подготовки най-често страдат краката им. Обикновено дамите са по-заети от мъжете и постоянно работят изключително – по 9 и повече часа дневно. И още нещо, от което страдат представителките на нежния пол, посветили живота си на балета - те навиват косата си на кок, което пък поврежда косата им и я прави накъсана и нежна.

Да бъдеш майка и балерина по едно и също време, сигурно не е лека задача. Особено през първите две години, когато би трябвало да обгрижват своето дете, кариерата им отива на назад във времето. Повечето от тях обаче бързо си връщат формата.

Въпреки всичко това обаче, те са безапелационни, че всяка жертва си заслужава. Защото за тях балетът е магия.

Той дисциплинира мозъка и тялото, а позитивната атмосфера гради самочувствие, почитание и обич към изкуството. А грациозността, женствеността и хубостта на балерините въодушевява милиони хора по света и ги прави почтени за почитание и бурни овации!

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV –, е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР