Да бъде наложена мярка за неотклонение домашен арест за бившия

...
Да бъде наложена мярка за неотклонение домашен арест за бившия
Коментари Харесай

Прокурори искат домашен арест за ген. Кирчо Киров

Да бъде наложена мярка за неотклонение ”домашен арест ” за някогашния шеф на Национална разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, желаеха от съда военните прокурори. Стана ясно на конференция пред медиите от изказванията на военния прокурор Елин Алексов и представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

Алексов добави, че съдът е отказал да наложи мярка " домакински арест " на Киров, само че определението ще бъде обжалвано на втора инстанция. Арнаудова пък подсети, че делото е гледано при закрити врата, заради което не може да бъде разгласена цялостната информация, събрана по него.

Софийският боен съд постанови присъда от 15 година затвор за някогашния началник на националното разузнаване, който е обвинен за това, че от 2007 година до 2011 година, като шеф на Национална разузнавателна служба, в съучастничество със собствен зависещ шеф, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в изключително огромни размери, равняващи се на повече от 5,1 милиона лв.. Решението на военните магистрати обаче не е дефинитивно и предстои на обжалване.

" Присвоените пари са 39 % от особените разноски на Националната разследваща работа, които тогава не са подлежали на инспекция от Сметната палата. Те са били описвани като нужни за активност, която е към този момент закрита. Няма данни по делото, че те са били употребявани за разследваща активност ", изясни прокурор Алексов.

Той бе безапелационен, че потреблението на сумата в размер на 5,1 млн. лева не е предмет на доказване от прокуратурата, а на Комисията за откриване и изземване на нелегално добито имущество.

„ Няма доказателства, че тези пари са изхарчени за разследваща дейност”, разяснява представителят на ВОП.
По време на брифинга стана ясно, че условно наказване „ отнемане от свобода” е получил и съучастникът на ген. Киров – полковникът от запаса някогашен чиновник на Национална разузнавателна служба Димитър Лидарев.
От своя страна ген.Киров разгласи, че ще апелира присъдата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР