Да бъде ли изваден заливът Болата край Калиакра от защитените

...
Да бъде ли изваден заливът Болата край Калиакра от защитените
Коментари Харесай

Българево на бунт срещу „зелените“

Да бъде ли изваден заливът „ Болата ” край Калиакра от предпазените обекти в България?
Това е въпросът!

Спорът е сред локалните хора, които поддържат изваждането, с цел да се отворят работни места с занаят и псевдозелените, които изрично са срещу.

На 12 април следва публично разискване по горещата тематика в Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна.

Жителите на близкото село Българево се готвят да се вдигнат на протест, с цел да защитят ползите си и да падне възбраната за достъпа и използването на залива и плажа, наложени от зелените рекетьори.

За локалните хора неповторимото място е витално значимо за развиването на главния им поминък-селския туризъм. „ Болата ” би трябвало да бъде изваден от резервата и да бъде предан на концесия или чартърен, тъй като е замязял на сметище, изясни за „ Труд ” кметът на Българево Георги Георгиев. Той напомни, че ползата на туристите е най-много поради красивия плаж и те дружно с рибарлъка и земеделието обезпечават прехраната на хората. В Българево има над 30 къщи за посетители, два хотела и четири ресторанта. В региона живеят непрекъснато руснаци, германци, англичани.

По предложение на община Каварна от 16 октомври м.г. екоминистерството започва процедура за стесняване на площта на резерват „ Комплекс Калиакра ” към селата Българево и Свети Никола с общо 22 дка. Те ще бъдат трансферирани в предпазената зона „ Степите ”, където режимът е по-лек.

„ Вече дойде план на заповед на министър Нено Димов за изваждане на територията от резервата и в този момент следва публичното разискване ”, уточни Георгиев. Той назова спекулации изказванията на природозащитниците, че ще се лее бетон и ще се строят хотели и кръчми. „ Ако бъде даден на концесия от Министерството на туризма, ще бъдат обезпечени естествени условия за плажуване ”, счита кметът. Другата нечиста сделка на зелените съгласно него е, че заливът още веднъж може да стане местообитание на изчезналия тюлен-монах. „ Това е все едно да върнем скумрията в Черно море ”, сподели Георгиев и уточни, че последният тюлен е регистриран мъртъв преди повече от 4 десетилетия.

В Българево се надяват до края на юни заповедта на министър Нено Димов да стане факт, само че плажът действително може да бъде изкаран от резервата за идващото лято.

Болата влезе в елитната компания на международните божествен кътчета преди 5 години. Тогава стана член на клуба „ Най-красивите заливи в света ”. Уникалната околност край Каварна се слави с най-чистото море по цялото българско крайбрежие. Заливът е обкръжен от червени варовикови скали, в които са издълбани пещери с открити следи от човешки живот от 400 г.пр.Хр.

През годините плажът „ Болата ” е бил постоянно забраняван. Особено в соца достъп до него са имали хора единствено от някогашния партиен хайлайф. Табуто за простосмъртни е било поради минаващия на дъното подводен кабел на по този начин наречения червен телефон, свързващ София с Москва. В първите години на демокрацията красивият плаж беше безусловно окупиран от тузари и мутри, някои от които кацаха напряко с хеликоптер на пясъка.

Наблизо е другата живописна околност „ Зеленка ”, където с изключение на военните се намира и „ царството ” на именития риболовец по Северното Черноморие Наско Панайотов – Писиката. Навремето той е охранявал кабела на аления телефон. Писиката е и индивидът, който видял последния мъртъв тюлен-монах и записал това на 2 май 1976 година

Селото
на заврените зетьове


Добруджанското село Българево е единственото, в което булките след венчавката не го напущат, а водят своите избраници на сърцето си да живеят тук.

Селото е известно и с бунтарския си дух. Това е последното обитаемо място в Южна Добруджа, което пада под румънско притежание. 40 дни локалните са барикадирали тогава с каруци пътя, с цел да не позволен чокойските управляващи.
В селото живеят 1000 души, само че през лятото броят им се усилва двойно поради живописния плаж Болата и всички забележителности в региона. Наблизо е и фамозната Мидена плантация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР