Да бъде или да не бъде машинно гласуване? Това е

...
Да бъде или да не бъде машинно гласуване? Това е
Коментари Харесай

Долу машинното гласуване, да живее вотът на хартия!

Да бъде или да не бъде машинно гласоподаване? Това е въпросът. И той се извежда на напред във времето в дневния ред преди всеки иден избор. Чак се провеждат и изключителни съвещания на Народното събрание. Сякаш някой неизбежно има потребност да се съберат по неотложност и да обсъдят въпроса. Бързо и незабавно! Докато българинът не е привикнал да употребява машините, най-добре те да бъдат отстранени.  Неясно за какво и какъв е този напън. И това към този момент се трансформира в обичайната процедура. Знаем си - наближат ли избори, за Изборния кодекс се стартират едни промени, разисквания, кавги, денонощни съвещания... проформа работен развой.
По-мнителните биха се запитали какъв в действителност е мотивът, заради който властта желае да в профил машинното гласоподаване? Официалната версия е, несъмнено, че хората били предпочели хартиените бюлетини по време на последния избор - за Европейски парламент. А дали същинската причина не е друга, като да вземем за пример, че към момента има голям брой български жители, които са необразовани ? Не могат да четат, нито да пишат. Нека си признаем почтено - с цел да подадат своя глас с бюлетина, това не им е належащо. Достатъчно е да познават числата от 0 до 9, пък, все ще са откри някой да им каже коя да зачертаят.
Искаме да вървим напред, да пестим хартия, да пазим горите, да не вършим отпадъци. Но в това време, все отстъпваме крачки обратно, режем поголовно дървета, тъй като са ни нужни милиони бюлетини, които след време още веднъж отиват точно в коша. Парадоксален е и фактът, че даже пенсионерите в България към този момент работят с банкомат , а машината за гласоподаване също работи на сходен принцип.
Връщането обратно във времето може да се окаже и много занимателно прекарване. Аз имам предложение. Доста на ниска цена и обективно. И доста добре ще се получи изключително при осъществяване на локални избори. Ще се пести мятане на пари за концерти и харчене за гориво поради циркулиране по обитаеми места. Вотът може да се състои на правилото на състезанията за хубост. Застават на централния площад в града всички кандидат-кметове и излизайки една крачка напред пред останалите, водещ им задава въпроси, авансово записани от жителите. Самото население пък ще приветства своя любимец.  Получилият най-силни овации и крещене по него получава поста на кмет.
За задачата ще бъде определено авансово оповестено жури, състоящо се от представители на всички претенденти плюс един от елементарните жители. Има и различен вид - с повдигане на ръка, вместо овации. А журито ще брои. Така хем ще се спести хартия и мастило, хем изброяването на гласовете ще бъде обществено и ще има опция за надзор.
Представям си какво развлечение ще настане. Как ще познаем кой е пълновръстен и дали е с регистрация в града? Какво значение има, като и без друго на локалните избори не става доста ясно кой къде живее, защото необичайно някак внезапно популацията на България нараства фрапантно?! Колкото до избора на общински съветници - не е необходим, нали желаят да отстранен и преференциалното гласоподаване. Така ще се върнем още минимум 500 години обратно и локалният парламент ще е формиран само по убеждение на съответната партия.
И последно: когато дете се учи да кара колело, обаче един ден падне по лице и родителите му решат, че повече няма да му разрешат, несъмнено, че образованието му в това умеене няма да има прогрес. Но един път научило се, то няма да не помни и даже може някой ден да стане един от най-хубавите колоездачи. Така че, уважаеми народни представители, вие сами възпирате желанието у българина да се развива. Вие сте тези, които го натискате надолу. Вие не разрешавате елементарният човек да се научи да гласоподава посредством машина. Интересно за какво? Дали тъй като и за печатниците самун би трябвало да има, или просто е по-добре да си стоим на равнище неандерталци?
Автор: Атанаска Маркова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР