Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и

...
Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Да пребъде делото на българската духовност и култура

Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна нематериалност и просвета, написа в послание на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит във връзка 24 май.

" Светлият празник на нашата култура и просвета и на славянската книжовност още веднъж ни събира, с цел да изразим безконечна признателност и благодарност към светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха писменост и поставиха началото на книжовност, пребъдваща и до през днешния ден и определяща духовния и културен образ на православна България. Свеждаме глави пред светлите им облици, като отдаваме синовна респект към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и в този момент, радвайки се на Божията плодородна помощ и на вековна последователност, която продължава и през днешния ден, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска книжовност и просвета ", добави той.

" За всички тях, за всички учащи и учащи се, Църквата ни се моли през днешния ден, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени съдбини за скъпото ни Отечество, процъфтяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина, нравствен и културен напредък, затвърден в хубавичко основа, положена в средата на деветото столетие от равноапостолните братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски и градена през вековете от хилядите знайни и незнайни техни възпитаници и следовници. В тази последователност и в непрекъснатото надграждане над стореното от всички тях Църквата ни постоянно е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията протекция страна. Честит празник! Христос воскресе! ", честити Неофит Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР