Да бъдат заселени българи от Украйна и Молдова, за да

...
Да бъдат заселени българи от Украйна и Молдова, за да
Коментари Харесай

КНСБ: Българи от Украйна и Молдова ще решат проблема с недостига на работна ръка у нас

Да бъдат заселени българи от Украйна и Молдова, с цел да бъде решен казусът с неналичието на работна ръка в страната ни. Такава концепция застъпиха от КНСБ по време на полемика в Пловдив. Тя бе част от националната акция „ Парламент на Работеща България “, която има за цел да сложи най-сериозните проблеми на хората на труда, които не са показани в синдикати.
„ Нашата концепция е да бъде основана национална стратегия с небосвод най-малко пет години. Ние виждаме опция най-малко 50-60 000 фамилии от Молдова и Украйна трайно да се заселят у нас и да стартират работа. Бизнесът ни поддържа, като ще уточни къде тъкмо да бъдат ориентирани тези 120-150 000 изчезнали служащи в България “, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той добави, че за задачата ще се търси подпомагане от страната, която да уточни къде има изоставени къщи в селата в радиус до 50 километра от индустриалните центрове, където биха работили привлечените хора с български генезис. Идеята бе подкрепена от бизнеса по време на срещата с представителите на КНСБ. На нея беше изтъкнато, че проектът има шансове да проработи, защото сега работната заплата в Молдова се равнява на към едвам 250 лв..
„ Говорим за заселване на българи, а не на работна ръка от трети страни. Дебело наблягам, че не гледаме на тези хора като на служащи, а като на наши сънародници. Така ще се реши частично и казусът с демографската рецесия. Има и друга опция, само че тя е по-лоша – импорт на служащи от трети страни, фрагменти, които не приказват български “, безапелационен бе Пламен Димитров, който не за първи път стартира концепцията на синдикатите.
По време на срещата с медиите, извършена след полемиката, стана ясно, че към 75% от работещите българи не членуват в синдикати. Според Пламен Димитров, съществена причина за това е нарушеното право на сдружаване в множеството компании.
От КНСБ обърнаха внимание и на различен сериозен проблем – стресът на работното място или по този начин наречения burnout. По данни на синдикатите, половината от болничните за тази година са точно поради прегаряне. Стресът е виновен за 30 на 100 от текучеството на фрагменти, което пък съгласно проучването носи загуби на стойност от над 140 милиона лв., заяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР