Да бъдат съкратени сроковете за придобиване на българско гражданство -

...
Да бъдат съкратени сроковете за придобиване на българско гражданство -
Коментари Харесай

За по-бързо придобиване на българско гражданство призовават от дружество Родолюбец

Да бъдат съкратени периодите за придобиване на българско поданство - това приканват от културно-просветното сдружение "Родолюбец ", което пази ползите на бесарабските и таврийските българи.

Представители на организацията сигнализират, че 12-месечният период, в който правосъдният министър би трябвало да издаде декрет за придобиване на поданство, не се съблюдава и упорстват процедурата да се понижи на 9 месеца. Кои са останалите настоящи проблеми на българските общности зад граница.

Сънародниците ни упорстват удостоверенията за български генезис да бъдат изключени от компетенцията на Държавната организация за българите в чужбина, а да се издават от консулските служби, с цел да се избегнат забавянето и корупционните практики.

Д-р Мария Биуга - член на сдружението, приканва за сключването на конвенция сред България и Украйна, която да подсигурява проучването на български език в учебните заведения, в които доминират българчета. "Българският език в Украйна се избира като свободно изучаем предмет, а знаем, че към СИП-овете не се подхожда съществено ", показа тя.

На дневен ред стои въпросът за зачитането на трудовия стаж на командированите от България в Молдова и Украйна учители. Учителят по български език и литература Росица Николова е преподавала 9 години в Приморск: "Преподавателите там работят в действителност като доброволци и това, което вършат, не се зачита като трудов стаж тук в България. "

Сънародниците ни са обезпокоени за бъдещето на Болград, защото административните и здравни служби се реалокират от региона.

"Той може да бъде разформирован и единен в един по-голям окръг, което води автоматизирано до неспазването на Рамковата спогодба за отбрана на малцинствата, която Украйна е подписала ", предизвестяват от сдружение "Родолюбец ".

Сънародниците ни зад граница приканват: "Да се работи за запазването на българския дух, на българското съзнание. Това не е толкоз елементарно, само че откакто над 200 години то е съхранено, значи не е невероятно ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР