Да бъдат събрани 2020 нови книги за дарение на читалищни,

...
Да бъдат събрани 2020 нови книги за дарение на читалищни,
Коментари Харесай

"читАлнЯта" ще събира нови книги за библиотеките до края на годината

Да бъдат събрани 2020 нови книги за подаяние на читалищни, учебни, общински и районни библиотеки в цялата страна. Това е задачата на акцията, която Сдружение за градски читални и " читАлнЯта " в Градската градина на София подемат за втори следващ път. Тя стартира през днешния ден и ще продължи до началото на идната година, оповестяват уредниците в прессъобщение, публикувано през днешния ден.

В акцията може да се включи всеки. Търсят се нови детски книги, модерна българска литература и нови издания, излезли в последните 10 години. Всички дарени книги би трябвало да са в положително физическо положение, а те ще се събират в " читАлнЯта " в Градската градина на София всеки ден от 10.00 до 20.00 ч. Всеки, който се включи в самодейността, ще може да получи безвъзмездна читателска карта за " читАлнЯта ".

" Няма по какъв начин библиотеките да извършват обикновено функционалностите си, в случай че в тях хората не могат да намерят най-новите заглавия. За страдание страната единствено симулира поддръжка, по тази причина на ход сме ние. Надявам се, че и тази година ще успеем да съберем доста и все хубави книги, с цел да помогнем на библиотеките да обезпечават на своите читатели пълноценни и качествени модерни услуги ", изяснява Александър Шпатов, ръководител на Сдружение за градски читални.

Пред " Дневник " Шпатов разяснява, че казусът с попълване на фондовете на библиотеките с нови заглавия е, че не се спазваСтандартът за библиотечно-информационно обслужване във връзка с публичните библиотеки, признат през 2015 година " В него е заложено какъв брой книги би трябвало да се обезпечават за библиотеките годишно. В момента това се прави посредством писане на планове, само че това е тотално сбъркано. Библиотеките би трябвало да имат годишен бюджет за нови заглавия, с който да разполагат ", сподели той.

По негови думи тази година за попълване на библиотечните фондове са отпуснати 2 млн. лева Ако се съблюдава стандартът обаче, средствата би трябвало да бъдат към 14 млн. лева В отворено писмо на Столичния съвет по библиотечно дело към Столичния общински съвет, в който влизат представители на разнообразни институции и сдружения като доцент доктор Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, Биляна Генова, шеф на Дирекция " Култура ", Яна Генова, ръководител на Фондация " Следваща страница " и самият Шпатов като ръководител на Сдружение за градски читални, се споделя, че в случай че бъде спазен стандартът единствено за Столична община, библиотеките би трябвало да разчитат на 2.1 млн. лв. за нови книги и абонаменти за нови периодически издания.

В писмото се акцентира още, че защото член 8.2 от Стандарта гласи, че " комплектуването на нови непериодични библиотечни документи се прави ритмично през цялата година ", финансирането на библиотеките не може да се прави както сега - на програмен принцип един път в годината.

При първото издание на дарителската акция предходната година са събрани 5916 книги (три пъти повече от поставената цел за 2019 книги). Те са дарени на близо 80 библиотеки в цялата страна. Сред тях са Столична библиотека, районни, общински, читалищни и училищен библиотеки в цялата страна. Къде са отишли всички дарени книги, може да бъде открито тук.

" читАлнЯта " е взаимен план на Сдружение за градски читални и Общинско дружество " Туризъм " на
Столична община. Тя по едно и също време обезпечава достъп на читатели до нови заглавия от международната и българската литература и действа като информативен туристически център.

Сдружение за градски читални е неправителствена организация, която работи за поощряване и разпространение на четенето и интереса към книгите и актуалната литература в градска среда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР