Да бъдат предприети спешни и ефективни действия от страна на

...
Да бъдат предприети спешни и ефективни действия от страна на
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч алармира министри и държавни институции за проблема с изтичащия амоняк в „Мелта-90“ АД

Да бъдат подхванати незабавни и ефикасни дейности от страна на способените държавни институции за запазване живота и здравето на жителите.

За това упорства кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова с писмо до министри и държавни институции във връзка неспиращите сигнали за аромат на амоняк от предприятието „ Мелта-90 “ АД. Ето и самото писмо:

„ Във връзка с регистрирани в Община Ловеч сигнали по отношение на аромат на амоняк в прилежащия на „ Мелта-90 “ АД, гр. Ловеч жилищен квартал и по предложение с наш. вх. № 24-00-469/10.05.2022 година на Комисар инж. Владимир Кацарски – Директор на РДПБЗН – Ловеч, със Заповед № З-828/10.05.2022 година на Кмета на Община Ловеч е назначена Междуведомствена комисия за осъществяване на инспекция за определяне сходството на фактическото положение на хладилно-амонячната апаратура с нормативните условия за сигурност.

В хода на инспекцията се откри, че оборудванията с нараснала заплаха (СПО) на територията на „ Мелта-90 “ АД, гр. Ловеч се експлоатират с изминал период на механически обзор. Всички СПО са спрени от употреба със запис в ревизионната книга и заповеди за прекъсване.

В нарушаване на издадените Заповеди с № 2084-28/20.05.2022 година, № 2084-29/20.05.2022 година, № 2084-30/20.05.2022 година, № 2084-31/20.05.2022 година на инж. Светла Господинова – Началник на РО ИДТН Северозападна България, все още СПО не са спрени от употреба, с което считаме, че с безотговорните си дейности управлението на „ Мелта-90 “ АД, гр. Ловеч излага на риск живота и здравето на жителите.

Община Ловеч показва опасения, че не е задействан Авариен проект за деяние на „ Мелта-90 “ АД, гр. Ловеч при положение на повреда (инцидент с приключване на амоняк, повреда в ел. зареждането и ел. инсталациите).

Молим, да бъдат подхванати незабавни и ефикасни дейности от страна на способените институции за запазване живота и здравето на жителите. “

Писмото с дата 25.05.2022 година е адресирано до Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, проф. Асена Сербезова, министър на опазването на здравето, Държавна организация „ Национална сигурност “, Григор Къшов, основен шеф на основна дирекция „ Инспекция за държавен механически контрол “, Виктор Стойчев, регионален шеф на област Ловеч и до Окръжна прокуратура – Ловеч.

Припомняме, че още на 23 май 2022 година кметът Корнелия Маринова изиска радикални дейности на контролните органи и да бъде спряна от употреба инсталацията за изстудяване в ловешкото дружество „ Мелта-90 “ АД.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР