Да бъдат предприети действия за промени на Кодекса на труда,

...
Да бъдат предприети действия за промени на Кодекса на труда,
Коментари Харесай

Бизнесът настоява при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

Да бъдат подхванати дейности за промени на Кодекса на труда, като времето на отпуск, през който не е полаган труд по аргументи, които не са отвън волята на служащия, да не се взема поради при пресмятане на полагаемия се заплатен годишен отпуск и погашение на компенсации при преустановяване на трудовото правно отношение - за това упорства Асоциацията на организациите на българските работодатели. Позицията на АОБР е изпратена до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и обществената политика.

Позицията засяга главно родителския отпуск. В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и постоянен заплатен годишен отпуск. Изявлението на работодателите е след решение на Съда на Европейски Съюз, според което интервалът на наставнически отпуск не може да се приравни на интервал на фактически полагане на труд. Според работодателите този въпрос би трябвало да бъде оставен в полето на груповото трудово договаряне, а не да бъде организиран с императивни правила.

Съгласно Кодекса за обществено обезпечаване, за застрахователен стаж, без да се вършат осигурителни вноски, се зачита времето на заплатен и неплатен отпуск за развъждане на дете, на платените и неплатените отпуски за краткотрайна нетрудоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, означават от бизнеса. В позицията се добавя още, че резонно, за времето на прилагане на тези отпуски, служащият и служителят получава обезщетение от държавното публично обезпечаване, а не трудово заплащане, защото не поставя труд.

Според бизнеса "няма никаква причина този интервал да се взема поради при пресмятане на размера на полагаемия се заплатен годишен отпуск, който има напълно друго предопределение, а точно - възобновяване на служащия и служителя от положения при шеф труд ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР