Да бъдат отменени учебните програми по история за 10-ти клас,

...
Да бъдат отменени учебните програми по история за 10-ти клас,
Коментари Харесай

БСП иска отмяна на новата програма по история за 10-и клас

Да бъдат анулирани образователните стратегии по история за 10-ти клас, за това настояха през днешния ден от „ Българска социалистическа партия за България “. Доводите са, че има идеологически метод при представянето на събитията и материалът по история е мощно компресиран, макар уверенията, че в новия закон образователното наличие ще бъде олекотено. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че образователната стратегия няма да бъде анулирана и че тя съдържа обстоятелства, а не оценки.

 Комунизъм, Народен съд и ислямизация - новите понятия в учебниците по история Комунизъм, Народен съд и ислямизация - новите понятия в учебниците по история
Понятия като комунизъм, приватизация, Народен съд, гнет и ислямизация влизат в учебниците по история за десети клас. Идеята е на просветното министер...

Според депутата от „ Българска социалистическа партия за България “ Ирена Анастасова, която прочете декларация в Парламента, в програмата по история за 10-ти клас се набива на очи идеологическия метод при представянето на обстоятелствата от Освобождението на България до Втората международна война, съпоставени с интервала от края на войната до 1989 година, наименуван комунистически режим.
Ирена Анастасова, народен представител от „ Българска социалистическа партия за България “: Кои са тези корифеи на историческата мисъл, кои са тези безспорни престижи в региона на историята, които показват социалистическия интервал в развиването на страната ни като по-ужасен надали не и от Османското господство.  © Българска национална телевизия  Новите образователни стратегии за 10 клас провокираха разногласия Новите образователни стратегии за 10 клас провокираха разногласия
Започнаха дeбатите по новите образователни стратегии за 10 клас. По история е включен интервала на...

Анастасова сподели още, че в програмата липсват редица понятия като фашизъм, антиеврейско законодателство и че няма друга страна, която да е стигнала до такава степен да се срами от съпротивата против Хитлер. Тя цитира и мненията на учители, съгласно които в Историята за 10 клас е събран голям по размер образователен материал, с доста фактология и понятия. Заради всичко това от Българска социалистическа партия упорстват стратегиите да бъдат анулирани.
Ирена Анастасова, народен представител от „ Българска социалистическа партия за България “: Да се сътвори комисия от несъмнено приети престижи в историческата просвета, потвърдили своята безпристрастност, която да преразгледа образователната стратегия и предложи нов вид. Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Няма да отменяме образователната стратегия, няма да рискуваме от началото на образователната 2019-2020 да нямаме учебници. Програмата е уравновесена, това не е единствено мое изказване, а на авторитенти представители на научната общественост, което беше изразено през седмицата.
Програмата съдържа обстоятелства, а не оценки, сподели още министър Вълчев. Според него не може „ в една стратегия да се включи всичко “, а понятията „ фашизъм “, „ болшевизъм “ и „ национал-социализъм “ били включени в учебниците за 9 клас. Каза, че споделя опасенията, че има прекалено много заложени познания, само че има вяра, че учителите ще намерят верния метод за показване на образователната стратегия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР