д-р Веселина Господинова, член на УС на БАКЕП Всички сме

...
д-р Веселина Господинова, член на УС на БАКЕП Всички сме
Коментари Харесай

Европейският зелен пакт и възможностите на България

д-р Веселина Господинова, член на УС на БАКЕП

Всички сме очевидци на все по-засилващите се отрицателни последици в следствие от климатичните промени и утежняване положението на околната среда. За справяне с тези провокации, Европейски Съюз си сложи за цел да трансформира стопанската система си във въглеродно неутрална, т.е. с нулеви излъчвания парникови газове до 2050 година Тази цел е в основата на Европейския зелен пакт и в сходство с уговорката на Европейски Съюз за световни дейности в региона на климата в границите на Парижкото съглашение.
Реклама Какво съставлява Европейският зелен пакт
Европейският зелен пакт на процедура обрисува проекта за декарбонизация на стопанските системи на страните членки на съюза до 2050 година, като има за цел възстановяване благосъстоянието и здравето на европейските жители и бъдещите генерации посредством:

чист въздух, чиста вода, здрава почва и биоразнообразие;
санирани, енергийно ефикасни сгради; здравословна храна на налични цени; Реклама повече публичен транспорт; по-чиста сила и авангардни нововъведения в региона на чистите технологии; по-трайни артикули, които могат да бъдат ремонтирани, рециклирани и наново използвани; насочени към бъдещето работни места и образование за придобиване на уменията, нужни за прехода; Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Телекоми 1 Политика 2 Енергетика 3 Телекоми 1 Политика 2 Компании 3 Енергетика Реклама устойчива и конкурентоспособна в международен мащаб индустрия.

Какви са дейностите, които всяка страна от Европейски Съюз би трябвало да предприеме
В региона на климата излъчванията парникови газове би трябвало да бъдат понижени във всички браншове - от индустрията и енергетиката до превоза и селското стопанство. Над 75% от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз се дължат на производството на ел. сила. Затова преходът към чиста сила е наложителен, като това включва енергийна сигурност на налични цени, интегриран, взаимосвързан и цифровизиран енергиен пазар, енергийна успеваемост и произвеждане на сила от ВЕИ.

В останалите браншове, задачите, които е належащо да се осъществят включват:
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Селско стопанство - реализиране на продоволствена сигурност, понижаване на въглеродния отпечатък върху околната среда и климата в следствие от производството на храни и преход към конкурентоспособна резистентност от фермата до трапезата;
Промишленост - конкурентоспособно, зелено и цифрово произвеждане, основано на концепцията за кръгова икономика; Околна среда - запазване на биоразнообразието и екосистемите, понижаване замърсяването на въздуха, водата и почвата, възстановяване ръководството на отпадъците; Транспорт - обезпечаване на сполучлив, безвреден и екологосъобразен превоз.

Постигане на въглеродна индиферентност до 2050 година изисква както модернизиране на стопанската система, по този начин и преориентиране към заслужено и стабилно бъдеще, което да подсигурява първокласен живот и на идващите генерации. Голяма роля при постигането на тази световна цел имат проучванията и нововъведенията по повод ускорение на нужните преходи във всички стопански браншове, внедряване, демонстриране и унищожаване на рискови решения и ангажиране на жителите в обществени нововъведения.

За реализиране задачите на Европейския зелен пакт, Европейската комисия активизира над 1 трлн. евро за устойчиви вложения през идващото десетилетие. За зелени вложения са заделени 30% от многогодишния бюджет на Европейски Съюз (2021-2028 г.), като страните от Европейски Съюз би трябвало да плануват минимум 37 % от финансирането, което получават по Механизма за възобновяване и резистентност за вложения и промени в поддръжка на задачите в региона на климата. Други принадлежности, които ще подкрепят реализирането на Европейския зелен пакт са NextGenerationEU (NGEU) за възобновяване от пандемията от COVID-19 и Механизмът за обективен преход. Чрез последния се дава целева поддръжка за най-засегнатите райони, които следва да преустановят производството на ел. сила от въглища, в това число районите на Стара Загора, Кюстендил и Перник за намаляване на социално-икономическото влияние на прехода.
От кои други стратегии може да се възползва България за реализиране на въглеродно неутрална стопанска система
Програма Хоризонт Европа2021-2027г. за проучвания и нововъведения с бюджет от 95.5 милиарда евро. Програмата поддържа съдействието и ускорява въздействието на научните проучвания и нововъведенията при създаването, поддръжката и използването политиките на Европейски Съюз, като в същото време подкрепя основаването и разпространяването на познания и технологии. Програмата е структурирана в три стълба: Отлична просвета, Глобални провокации и европейска индустриална конкурентоспособност и Иновативна Европа. По програмата може да аплайват всички юридически лица, в това число частни или обществени органи, юридически лица с нестопанска цел, дребни и междинни предприятия, интернационалните организации, проучвателен организации, междинни и висши образователни заведения.

Програма Life 2021-2027 година с бюджет от 5.4 милиарда евро, която финансира планове в следните сфери: природа и биоразнообразие, кръгова стопанска система и качество на живот, Смекчаване и адаптиране към изменението на климата, преход към чиста сила. Програмата дава и оперативни грантове за организации с нестопанска цел. Получатели на средства по Life могат да бъдат всички обществени или частни организации, законно регистрирани в Европейския съюз или от други страни, свързани с програмата.

Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм, които обезпечават поддръжка за възстановяване на поправителните услуги и подсилване на върховенството на закона, битка с бедността и поощряване на локалното развиване и възстановяване на изискванията на живот на ромското население, поощряване на нововъведенията в зелената промишленост и предприемачеството в съдействие с предприятия от Норвегия, понижаване на излъчванията СО2, подсилване на гражданското общество.

Целите, които слага Европейският зелен пакт, са огромно предизвикателство за страната ни, само че по какъв начин ще се възползваме от наличното финансиране зависи единствено от нас. Кризата, обвързвана с коронавирус пандемията и възходящите цени на енергийните доставки рефлектира непосредствено върху всички стопански браншове и благосъстоянието на жителите. Това ни задължава да бъдем по-конструктивни и по-ефективни и да оползотворим пълноценно финансовия запас за реформиране и трансформиране на националната стопанска система във въглеродно неутрална, с цел да осигурим бъдеще за идните генерации и те да останат в България.

*Рубриката се приготвя със съдействието на
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР