Д-р Веселин Йолов е зам.-началник на Отделението по анестезиология и

...
Д-р Веселин Йолов е зам.-началник на Отделението по анестезиология и
Коментари Харесай

Д-р Веселин Йолов: Хората загубиха доверието си към Щаба

Д-р Веселин Йолов е зам.-началник на Отделението по анестезиология и интензивно лекуване към Медицински институт-МВР.
Преподавател е в Академията на Министерство на вътрешните работи. Участва в задачи по линия на организация Фронтекс.

Д-р Йолов, още при започване на рецесията казахте, че е по-верояно да спечелим от тотото, в сравнение с да умрем от ковид. Тогава мнозина одобриха думите ви като прекомерно смели при втълпяване на невиждана гняв, поради която трябваше да има трупове в чували за Великден. Великден мина, думите Ви се потвърдиха, техните -не. Какво се случва в действителност?
-Вирусът е реалност. Пандемия има, само че нещата към него са преекспонирани до полуда! Много от хората си помислиха, че пропилявам на тото живота и здравето им, което несъмнено не е по този начин. Просто дадох едно съпоставяне, което уви се оказва правилно.

- Все повече се вижда, че зад тази карантина се крие не толкоз медицински, колкото стопански проблем или интерес. Какво е Вашето мнение?
-Медицината като цяло е имала и ще има доста по-големи провокации от ковид! Става въпрос за вирусна зараза, вирус, който беше плануван като унищожителен в здравен аспект. Просто е нов или най-малко по този начин се твърди. Това сътвори една неустановеност в здравните среди, която значително е оправдана, само че преувеличаването на казуса изрично ще докара и води до доста по-големи вреди от самата вирусна зараза. Разбира се, в такива едни моменти стартира да страда стопанската система, неизбежно е, което в дълготраен проект ще окаже отрицателно въздействие и върху здравето на хората. Оформя се циничен кръг. Много бързо се образуват и реорганизират спекулативни практики. Лесно е да манипулираш един човек със здравето и живота му.

- В началото на нервността с вируса дадохте статистика за да успокоите всички нас, че няма да измрем всеобщо, както ни убеждават. Тогава показахте цифри, съгласно които 81 % от случаите протичат в лека форма, 14 % от случаите са умерени и единствено 5 % от случаите са сериозни. Днес резервира ли се това като статистика?
-Абсолютно, и това елементарно може да се види и съпостави. Но за по този начин показаната картина за всеобщо измиране виновност имаме както ние лекарите, по този начин и вие публицистите. В устрема си да накараме хората да бъдат по-отговорни, да съблюдават рестриктивните ограничения ги объркахме, че дори и побъркахме. Първо им се сподели, че това е елементарен вирус и няма нищо ужасно, след това - че ги чака апокалипсис и в този момент ще се чудим по какъв начин да им разбираем, че място за суматоха няма, просто да съблюдават добра персонална хигиена, да не подценяват ограниченията за предварителна защита, да знаят, че болните от ковид не са прокажени и че вирусът няма да изчезне. Подкрепям мнението на доцент Мангъров, че 80% от популацията ще го прекара.

- Преди дни направих анкета с въпрос: Познавате ли хора, инфектирани с вируса? Писаха ми българи от целия свят и от огнищата, а в страната ни стана ясно, че вирусът е от ноември, пик е имало януари, когато и мои сътрудници претърпяха признаците, само че даже не се наложи да пият медикаменти, с цел да се излекуват. Според Вас за какво чак през март ни споделиха, че има подобен вирус тук и за какво трябваше на Великден да има всеобщо заразяване?
-Много от пациентите и сътрудниците споделяха за признаци на ковид още от края на предходната и началото на тази година. Водеха се в рубриката грип вид Б и други респираторни инфекции. Разбира се, нямаше по какъв начин да се потвърди тогава, само че фактът, че в този момент при бързия тест им излизат позитивни IgG антитела и съпоставено с клиничната им картина преди два месеца е индикативен.
А през март месец ни се заяви, тъй като следим международните трендове, и гледаме какво вършат другите. Сега ще чакаме да стартират да отпадат рестрикциите в другите страни, с цел да се замислим за нашите. Само, че да не забравяме, че техните стопански системи по никакъв метод не са съпоставими с нашата и отрицателните резултати за нас ще са фрапантни!
- Оказва се, че СЗО дава указания на държавно равнище в цяла Европа и в някои страни отвън нашия континент, които се съблюдават без да се чуе мнението на експертите - както и в България се случи. Възможно ли е да изпълняваме сляпо инструкции на една организация, която сега Тръмп проверява за рискови операции със здравето на хората?
-Конспиративните теории на фона на една нелогична пандемия наподобяват напълно действителни. От известно време Тръмп подчертава върху понятието ‚дълбока страна " и битката против нея. Изглежда времето за карантина е комфортен, а за какво не и предизвикан миг, с цел да нанесе решителен удар.

- Има информация, че страните, които покажат най-вече жертви на ковид, ще имат и най-голямо финансиране от фондовете за поддръжка по време на пандемия. Тоест - страни като България ще се окаже, че оказват помощ финансово на Щатите и Италия, да вземем за пример. В същото време италиански вирусолози дадоха статистика, че 88 % от случаите на оповестени за жертви на ковид, не са умряли от него, а от други тежки болести?
-Категорично споделям тезата, че данните за така наречен жертви на ковид са манипулативни. Не е правилно да бъдат споделяни в медиите фотоси на интензивни отделения с заболели, както и на ковчези, снимани преди 5-6 години по различен мотив.
Ето да вземем Италия - междинната дълготрайност на живота е 83 година Един хронично болен на тази възраст е елементарно уязвим по принцип, да не приказваме, пък за хората, които са на имуносупресивно лекуване. Важно е да се означи, че коронавирусната зараза всеобщо се явява кофактор, само че не и съществена причина. В България междинната дълготрайност на живота е с десетина години по-ниска. Защо? Отговорът е обикновен - тъй като в Италия възрастните хора биват обгрижвани доста по-добре. Стандартът на живот е различен. Живеят по-дълго, само че една вирусна зараза е съществено предизвикателство за тях. Да не забравяме какъв брой български медицински сестри прокудихме в Европа да гледат възрастни хора. Нашите възрастни хора на тези години са унизително невисок брой. Това е и една от аргументите за несъпоставимата смъртност при нас и при тях.

- Да се върнем в страната ни, където имаше доста по-тежки вируси и жертви на грипа, само че нямаше никаква суматоха. Възможно ли е грипният вирус да е умъртвил повече хора за същия интервал предходната година? И освен у нас?
-Това е въпрос на статистика и е елементарно доказуемо. И се потвърждава към този момент. Проблемът е, че ще ни останат единствено равносметките и негативите, които обратно не можем да върнем.

- Mиналата година в Съединени американски щати от сезонен грип са умряли 34 000 души, а през 2017-2018 броят на умрелите в Съединени американски щати е три пъти повече, от умрелите от ковид в целия свят до този миг. Тогава СЗО не взима ограничения, в този момент за какво се стига до затваряне на целия свят и всеобщо обедняване на международното население? За здравето ни ли се грижат в действителност?
- Здравето на хората е приоритет номер едно за всяка цивилизована страна. До огромна степен основаната нервност се подхранва от това. Лошото е, че в същото време това е и доста постоянна почва за спекулации на доста равнища, които безспорно ще рефлектират в дълготраен аспект отново върху здравето на хората, било то непосредствено или косвено.

- Как ще коментирате и тази статистика - броят на инфектираните (от сезонен грип) за последните две години единствено в Съединени американски щати е 80 милиона души, против 450 хиляди от ковид в целия свят в този момент?
-Ще излезе, че грипния вирус по нищо не отстъпва на ковид, което ще сътвори една деликатна международна борба, инициираща и много конспирации с логически нюанс. От това ще се извлекат доста дивиденти за жалост не в положителен аспект.

- В България за последния месец, в който чакахме трупове в чували с невиждана гняв се оказа, че има трупове, само че не поради вируса. Вече и медиите осведомят за рекорден растеж на инфаркти и инсулти, а като причина се акцентира стресът от ежедневните закани по какъв начин този вирус ще ни убие. Възможно ли е това?
-В момента ни залива вълна от хронично заболели с декомпенсирана форма на болестта им. Хора хроници, стреснати от рестриктивните ограничения, мъчно контролират положението си без съответното подпомагане на своя персонален доктор и обикновени лабораторни проучвания, от които са лишени в изискванията на карантина. И тук разрешението за планови банкет на пациенти е целесъобразно, защото всяко едно заболяване лекувано в точния момент е с доста по-малки последствия както от здравен, по този начин и от чисто финансов аспект.
- Казвате, че не сте срещу ограниченията за предварителна защита, а срещу метода, по който е промотиран вируса и срещу манипулирането на хората. В доста европейски страни никой не си разрешава да плаши по този начин хората, приказват патриотично и мотивиращо. Възможно ли е за нас, като Балканска страна, да е имало указания да ни плашат по този метод всеки ден?
-У нас задачата като че ли беше да се стресират хората, с цел да извършват рестриктивните ограничения. Но един стрес мъчно може да бъде ръководен. Това доби противоположен резултат. Някои разнопосочни дейности на НОЩ предизвикаха неустановеност, хората последователно бяха разколебани. Това е неприятно. Стават мъчно контролируеми. Губят доверие в принципала!

- Каква е Вашата прогноза за развиването на този проблем в страната ни?
-Оптимист съм. Определено. Ще се върна към това, с което започнах - имали сме доста по-големи провокации от това и ще имаме! Призовавам хората да съблюдават превантивните ограничения, да имат доверие на нас лекарите, да ни простят когато бъркаме, да бъдат рационални, да не чакат апокалипсис и да вършат самоуверено проекти за бъдещето си!

Едно изявление на Патриция Кирилова
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР