Д-р Веселин Герев е завършил медицина във ВМИ-Пловдив през 1991

...
Д-р Веселин Герев е завършил медицина във ВМИ-Пловдив през 1991
Коментари Харесай

Д-р Герев разкри по колко на ден у нас полудяват от слънцето и какви са първите симптоми на прегрялата глава

Д-р Веселин Герев е приключил медицина във ВМИ-Пловдив през 1991 година. Защитава компетентност по Психиатрия пред 1997 година. Консултант е на ВМА 1999-2001 година. Специализира в Университетската клиника във Франкфурт на Майн, Германия. От 2002 година е психиатър на свободна процедура. През 2008 година открива филиал на практиката си и в София. - Д-р Герев, по какъв начин се отразява внезапното стопляне на времето на душeвността ни?

- Най-общо казано, не се отразява добре. При здрави хора внезапното стопляне води до така наречен признаци на пролетна отмалялост - изнемощялост, ленивост, доста постоянно проблеми със съня. Ако се задържи повече от една седмица, към тези признаци се прибавят нервност, мъчно справяне с ежедневните отговорности и неточности при рутинни действия. Ако това е типична форма на пролетна отмалялост, тя трае към десетина дни. Свързано е с повишаване на равнищата на серотонин - веществото на спокойствието, тонуса и настроението. При хора, които страдат от сърдечносъдови и ендокринни болести, има внезапни съмнения на кръвното налягане, съмнения на хормоните, които най-често могат до доведат до някакви спешни положения. А при хора с психологични болести - утежняване на психологичното положение. В смисъл на комплицираност, дезориентация, настъпателност, нервност до степен на еуфория. Слънцето сега е доста нездравословно. Въздухът е чист, слънцето е под невисок ъгъл, грее в очите на хората и им възпламенява главите. Истината е, че слънцето работи с два фактора - топлота и светлина. Светлината през очите „ взривява” мозъка, топлината надува мозъчното кръвообращение и въз основата на получения мозъчен оток дава същия вид признаци.

- Миналия ден 36-годишен мъж се простреля в главата, различен скочи от терасата. Зачестяват ли случаите на самоубийства със стопляне на времето?

- Да, може да се търси връзка. Особено в случай че е насъбрано вътрешно напрежение, паника и безпокойствие. И тъй като внезапното стопляне на времето повишава още напрежението в мозъка, човек е податлив към импулсивни нападателни и надлежно автоагресивни дейности. Тогава се получава по този начин, че мозъкът работи на доста високи обороти. Човек е доста емоционален, не може да се управлява и е податлив към такива крайни форми на демонстрация.

- А какво кара човек да постави завършек на живота си по толкоз нечовечен метод, като скочи от терасата?

- Това, че той не вижда по различен метод позволение на своите проблеми. Не съм осведомен съответно с този случай - дали индивидът е бил тежко болен, дали е страдал от мозъчно-съдова болест, или не. Но общо взето в един миг, като се „ взриви” главата в резултат на високата температура и страсти, човек не премисля претекстовете на това, което прави. Просто в този миг вижда единственото позволение на проблемите, като скочи. Без да мисли за следствията. Малко по-различно е, когато се прострелва. В доста случаи, когато патронът не е гибелен, това е по-скоро вик за помощ. Но по този начин или другояче, тези хора са давали сигнали, че при тях може да се получи подобен проблем. То не е станало незабавно. Напрежението е натрупвано най-малко година-две, преди да се стигне до опита за самоубийство.

- Какви са знаците, че наш непосредствен мисли за самоубийство?

- Когато човек има такива мисли, той не ги споделя непосредствено. Обикновено загатва за тях на околните си по заобиколен метод. Например споделя „ Няма смисъл да се живее” или „ То един живот”. Това се споделя с околните, и то не един и два пъти. И доста постоянно, когато не среща схващане за проблемите си, той още повече се изолира, капсулира се. Много по-склонен е към себеувреждащи дейности, в сравнение с един човек, който получи схващане и на който му се помогне по някакъв метод. Първи маркер, че на човек му е прегряла главата, е нервното напрежение, агресивността и безсънието. После се прибавят сърцетуптенето, съмненията на кръвното налягане, главоболието, световъртежът. Тоест човек има ли такива признаци, това значи, че в главата му става нещо. Това са предвестниците на положенията, за които приказваме. Те нормално се появяват година-година и половина по-рано. И тъй като нормално се потегля по експерти, които да лекуват сърцето, главата, оросяването на мозъка и така нататък, а не се работи върху казуса нервно напрежение и паника, нормално мозъкът стартира да натрупа, да се зарежда като кондензатор и тези положения ескалират. В един миг, когато към това се прибави и топлото време, става бомба. Всяка година ги виждаме тези положения. Големият проблем е, че в последните години от зима минаваме напряко на лято. Тоест няма пролет, няма я тази климатизация на душeвността. Вече 25 години работя като частен психиатър. Миналата година за първи път виждах всеки ден по един полудял човек от слънцето. Помните, че в продължение на два месеца температурите не паднаха под 40 градуса. Такова нещо в практиката си не бях виждал. Предполагам, че тази година ще е същото.

- Има ли хора, които са по-предразположени към депресивни положения?

- Това не са депресивни положения. Важно е да кажем, че по това време депресии към този момент съвсем няма. Тоест това е опашката на депресиите от зимата. Започне ли да грее повече слънце, равнищата на серотонин се повишават и човек няма меланхолия. Лятото има тревожни и нападателни положения. Такива са били и положенията на тези хора, които са си протегнали ръка на живота. Слънцето е натурален антидепресант. Трябва да се употребява колкото е допустимо повече.

- Това ли е съветът ви - да стоим по-дълго на слънце?

- Да, несъмнено, да се употребява слънцето при депресивни положения. Но въпреки това, слънцето повишава нервното напрежение. То работи друго на двата вида проблеми. Затоплянето на времето се отразява доста добре на хората, при които има задръстване на съдовете и няма задоволително положително оросяване на мозъка. Като се затопли времето, съдовете се уголемяват, кръвотокът към мозъка се усъвършенства и тези хора на практика се усещат по-добре. Но хората с нервно напрежение се усещат зле.

Интервю на " Марица "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР