> Д-р Васил ТрайковВ рамките на три дни са предвидени

...
> Д-р Васил ТрайковВ рамките на три дни са предвидени
Коментари Харесай

Светила в кардиологията се събират край Варна

 > Д-р Васил Трайков
В рамките на три дни са планувани презентации, обучителни модули, дискусионни панели и сесии с практическа устременост. Сред лекторите на конгреса са приети интернационалните експерти в региона като проф. Йозеф Кауцнер (Чехия), проф. Кристиян Щихерлинг (Швейцария) и проф. Джон Силбербауер (Великобритания). Гости ще бъдат и членовете на управителния съвет на Европейската асоциация по аритмии проф. Татяна Потпара (Сърбия) и проф. Йедржей Косюк (Германия). Основна цел на конгреса е повишение равнището на подготовка на всички медицински експерти, ангажирани с диагностика, предварителна защита и лекуване на пациенти с аритмии.

Именно аритмиите са една от постоянно срещаните патологии в кардиологията. Според медиците рискът, който носи всяка една от аритмиите зависи от доста фактори, един от най-важните от които е съществуването на подлежащо структурно сърдечно заболяване. Повечето от опасните  аритмии се зараждат в мускулатурата на камерите на сърцето. В най-тежките случаи това смущава съществено помпената му функционалност нарушават помпената му функционалност и то стопира да изтласква кръв. Когато това стане, има действителен риск от гибел, в случай че до няколко минути не се възвърне сърдечната активност. Това са така наречен камерни аритмии, които постоянно са причина за неочаквана сърдечна гибел.

" Обект на лекциите и презентациите на идния конгрес ще бъдат най-новите и съвременни способи за лекуване и предварителна защита на пациенти с предсърдно мъждене, което може да докара до неочаквана сърдечна гибел. За страдание, у нас към момента не се ползва необятно и имплантируемия кардиовертер дефибрилатор. Това е електронно устройство, което се слага сходно на пейсмейкър. Неговата функционалност е да улавя патогенен темп на сърцето и да го прекъсне, посредством приложение на електрически потрес или посредством стимулация. “, сподели доктор Трайков ръководител на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология. Разликата сред пейсмейкъра и кардиовертер-дефибрилатора се състои в това, че пейсмейкъра може да третира единствено занимателен темп на сърцето, до момента в който дефибрилатора детектира и прекъсва и високочестотни животозастрашаващи аритмии.

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. Лидери в това отношение са Германия и Италия с 250-330 устройства на 1 милион население, средноевропейското равнище е  към 100 дефибрилатора на 1 милион, а в България са единствено 10 на 1 милион души. Имплантираните устройства в България за година не надвишават 90-100, при директно нуждаещи се към 300 души.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР