> Д-р Васил ТрайковВ рамките на три дни са предвидени

> Д-р Васил ТрайковВ рамките на три дни са предвидени ...

Светила в кардиологията се събират край Варна.

> Д-р Васил Трайков
В рамките на три дни са предвидени презентации, обучителни модули, дискусионни панели и сесии с практическа насоченост. Сред лекторите на конгреса са признати международни специалисти в областта като проф. Йозеф Кауцнер (Чехия), проф. Кристиян Щихерлинг (Швейцария) и проф. Джон Силбербауер (Великобритания). Гости ще бъдат и членовете на управителния съвет на Европейската асоциация по аритмии проф. Татяна Потпара (Сърбия) и проф. Йедржей Косюк (Германия). Основна цел на конгреса е повишаване нивото на квалификация на всички медицински специалисти, ангажирани с диагностика, превенция и лечение на пациенти с аритмии.

Именно аритмиите са една от често срещаните патологии в кардиологията. Според медиците рискът, който носи всяка една от аритмиите зависи от много фактори, един от най-важните от които е наличието на подлежащо структурно сърдечно заболяване. Повечето от опасните  аритмии се зараждат в мускулатурата на камерите на сърцето. В най-тежките случаи това смущава сериозно помпената му функция нарушават помпената му функция и то спира да изтласква кръв. Когато това стане, има реален риск от смърт, ако до няколко минути не се възстанови сърдечната дейност. Това са т.нар. камерни аритмии, които често са причина за внезапна сърдечна смърт.

"Обект на лекциите и презентациите на предстоящия конгрес ще бъдат най-новите и модерни методи за лечение и превенция на пациенти с предсърдно мъждене, което може да доведе до внезапна сърдечна смърт. За съжаление, у нас все още не се прилага широко и имплантируемия кардиовертер дефибрилатор. Това е електронно устройство, което се поставя подобно на пейсмейкър. Неговата функция е да улавя патологичен ритъм на сърцето и да го прекъсне, чрез приложение на електрически шок или чрез стимулация.“, каза д-р Трайков председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология. Разликата между пейсмейкъра и кардиовертер-дефибрилатора се състои в това, че пейсмейкъра може да третира само забавен ритъм на сърцето, докато дефибрилатора детектира и прекъсва и високочестотни животозастрашаващи аритмии.

България е на едно от последните места по имплантиране на кардиовертер дефибрилатори. Лидери в това отношение са Германия и Италия с 250-330 устройства на 1 милион население, средноевропейското ниво е  около 100 дефибрилатора на 1 милион, а в България са само 10 на 1 милион души. Имплантираните устройства в България за година не надвишават 90-100, при пряко нуждаещи се около 300 души.

Източник: varna24.bg