Д-р Васил Маргаритов е от Смолян, син е на известния

...
Д-р Васил Маргаритов е от Смолян, син е на известния
Коментари Харесай

Д-р Маргаритов: Българинът разчита прекалено много на самолечение

Д-р Васил Маргаритов е от Смолян, наследник е на известния уролог проф. Асен Маргаритов. Завършил е медицина през 1986 година в Пловдив. Работил е към „ Бърза помощ “ в Смолян, в университетската клиника по урология в Пловдив, в чужбина. Последно преди да се прибере в България е работил в Канада. Оттогава насам работи по медицински планове. Бил е до 2000 година и шеф на плаваща сред Сингапур и Гибралтар болница. Actualno.com го потърси за изявление, в което да опише за плана му за внедряване на здравна термовизия по нов стандарт.
Д-р Маргаритов, от кой момент сте въвели в практиката си термографските проучвания?
Този стандарт, който вършим, с опция за разчитане в чужбина - в Америка, е от две години. Иначе термографски проучвания в България се вършат от 15 година минимум?
На доста места ли?
В София сме двама, във Варна имам колежка, в Пловдив имаше също, само че отпътува за Америка. Стоматолози в София стартират да го употребяват. Две научни дисертации има написани към този момент. Професор по ревматология го употребява за ставите. Може би има 6-7 такива камери в България.
Какво съставлява термографията, какви резултати дава?
Интересен способ е, с бъдеще съгласно мен. Нашето тяло излъчва непрекъснато сигнали и част от вълните са инфрачервени, които ние не виждаме. Затова измислят камери и стратегии, които да улавят и записват тези талази. Тук логиката се основава на обстоятелството, че кожата е най-големият орган и най-интелигентният. Когато има смяна във вътрешната среда, ние излъчваме сигнали, които не постоянно съумяваме да разчитаме към момента. Но от ден на ден се усилва знанието по този въпрос. Неочакваният подтик на този тип проучвания се получи поради ковид, тъй като всички видяхте по летища и други публични места, че се мери температура - безконтактно, термографски. Пациентът при нас е на разстояние, няма контакт с лекаря. Няма радиация, няма облъчване, може да се повтаря неведнъж. По този метод се заобикалят съществени опасности на така наречен червени зони в лечебните заведения. Записват се алените талази, които минават през кожата и с разнообразни стратегии и познания от лекаря и разчитащият екип се дават изводи за медицинските опасности. Важно е да се знае, че методът не е изразителен, а функционален.
Каква е разликата сред тях?
Примерно рентгенът ще снима 10-милиметров камък в бъбрека, само че той няма да ви каже функционалността му. Функционалните проучвания не споделят какъв брой е огромен камъкът, а дали бъбрекът работи добре, или не. Ако отидете в поликлиниката и дадете кръв за проучване, това е функционален способ. Второто разделяне на методите е на инвазивни и неинвазивни. Тези, които минават през кожата и влияят на вътрешната среда, са инвазивни. Всяка инжекция, всеки рентген, всяка пломба даже, всички ендоскопски способи влизат в нашата вътрешна среда и са инвазивни.
Това проучване е неинвазивно?
Да.
Фактически с камерата вие снимате кожата и оцветяването й ви дава изясненост за проблематични зони?
Не оцветяването, а какви топлинни талази има. Оцветяването се трансформира с всевъзможни стратегии, само че има софтуерни стратегии, които ги разчитат. Нашето око е несъвършено, не може да намерим разликата, само че програмата регистрира 0,05% от 1°C. Най-популярно е за проучване на млечните жлези. Знае се коя зона от прилежащата симетрична не може да е с еди-колко си по-студена или по-топла. Има параметри. Често се написа и за това, че множеството тумори образуват лични кръвоносни съдове. Процесът се споделя неоангиогенеза. Там постоянно е по-горещо. Кръвта е повече, съдовете са доста по-активни. И назад - в случай че има фиброза или кистоза, ще бъде по-студено. Казвам го доста опростено, с цел да се разбере. Има положения, които се гледат по различен метод, да вземем за пример стопляне на пръстите - т-нар. алена ръкавица. Това е диабет. Ние не измерваме положението на панкреаса или кръвната захар. Ние гледаме реакцията на кожата по отношение на вътрешните органи.
Кожата постоянно ли реагира?
82% е достоверността на този способ. Ехографията също е приблизително 82%. Съчетанието на двата метода стига до 96%. Няма 100%. Медицината не е точна просвета, по тази причина би трябвало да се интерпретира с повече от един прийом. Заснемат се елементи от тялото или цялото тяло.
Пациентът евентуално ви споделя къде да бъде сниман?
Тази американска стратегия в софтуера си има една анкета. Тя обгръща главните посоки на здравната профилактика. Вижда се каква е сериозната зона и какво желае индивидът. Ако има артрит на коленете или гонартроза, той желае да се снима долната част. Ако жена има фиброза или фиброаденом на гърдите, тя желае да снимаме горната част. Най-често се практикува събличане до кръста, заставане в избрана поза - лактите надалеч от гръдния панер, с цел да изстине кожата, да е еднообразно охладена. Човек не може да излезе от сауна и да пристигна тук, нито от жегата, нито от студа. Също по този начин не трябва да е вдигнал температура.
Каква подготовка прави преди да пристигна при вас?
Никаква, просто 3 часа не би трябвало да има гореща сауна, горещи душове, разтривки, лосиони, епилация. Да няма влияние върху кожата. Тя би трябвало да е непроменена от нощния сън.

Може би и да не е скоро опериран?
Зависи от интервенцията. При огромни коремни интервенции би трябвало да се изчака известно време, в случай че ще снимаме корема. Но в случай че го боли врата и снимаме главата, не е проблем. Има цяла таблица след какви процедури не би трябвало да се снима. Примерно какъв брой време след химиотерапия, след PET-скенер, зависи какво натоварване има, какъв брой кг е индивидът. От доста неща зависи, само че още като се записват, им се обясняват главните неща. Проблемът е, че в България здравната просвета е най-вече ориентирана към дълго време самолекуване. Пациентите се разделят на два типа. Единият е като си порежат пръста и обикалят пет кабинета, а другия - не може да върви една година и по-късно би трябвало да му ампутираме стъпалото, тъй като има диабет.
Кои доминират?
Трудно ми е да кажа такава статистика. Но би трябвало да залегне в образованието от 3-ти клас какво би трябвало да се прави при какви положения, тъй като истината е по средата. Да не се подценява рискът и да се споделя " Махнете ги тези доктори, нищо не схващат ", нито противоположното: " Много съм зле, загивам ". Трябва да има справедлива оценка и от двете страни. Тук това е мъчно, както се видя и при епидемията. Във всички страни обществата се разделиха на коронаскепцити и на коронаоптимисти, а при нас нито едното, нито другото. Просто ново заболяване се появява и това е.
На два стадия ли вършиме разчитането - първо вие тук, а след това в Америка със специфичния програмен продукт?
Почти е по този начин, само че дано обясня. Ние сме единствените, които вършим три типа термография. Първият е най-сложен – снимаме пациента по стандарт и изпращаме информацията в Америка. Там има екип за разчитане и връщат на пациента фотосите с отчет на британски, в който са разказани главните опасности. Средно след 4-5 работни дни се получава противоположната информация, само че коства доста по-скъпо - 80$ за цяло тяло. Там е значителен екип, имат огромен опит в разчитането, специфична академия. Вторият тип е това, което в този момент вършим като профилактика. Заснемаме цяло тяло или елементи, тук разчитаме резултата и се оповестява на индивида, като се заплаща доста по-малка цена - 40 лева Третият тип, който в този момент не го вършим, е контактен. Той е с течни кристали, допира се специфичен апарат до женските гърди - лява и дясна поредно. Специална стратегия обработва термограмите от течните кристали, които записват температурните сигнали от гърдите, изпращаме ги в Полша. Там се разчитат и идват на български. Това проучване е единствено за неоперирани млечни жлези. За оперирани още няма стратегия. Този способ го изоставихме, поради контакта по време на епидемиологичната конюнктура, само че и поради изчакването да довършат софтуера, който разчита и оперирани млечни жлези. Ние имаме огромен контингент с рак на млечната жлеза, доста от които са оперирани, взимана е биопсия или е комплициран имплант.   
Защо този способ на проучване не е толкоз известен?
Една от аргументите е, че не е включен в образователната стратегия. Второ, той е мобилен и всички шефове на лечебни заведения гледат първо да си сложат скенера и пациентите да идват в болничното заведение. Много способи в медицината са били дискриминирани дълго време, както в този момент се спори за мамографията, за някои типове скенери на мозъка, които вършат гражданска война. Чувам за корейци и японци, които боравят с такава разграничителна дарба, че може да се прави церебрална селекция - да се дефинира кои хора могат да живеят и работят дружно. Аз и фамилията ми живяхме известно време в Канада. Там методът е известен, в Съединени американски щати - също. Само за последните 3 година в Холандия и Белгия от нула към този момент имат 24 центъра за термография. В България единствено ние сме по отношение на американската академия. Следващият по непосредственост е в Словения и по-късно чак в Англия. В Европа в този момент навлиза. Другият проблем е, че този способ изисква постоянен канал за транспорт на данни. Трябва да си сигурен, че както заснемеш пациента, изображението със същото качество ще дойде в Америка.
Средно какъв брой време лишава едно проучване?
Час общо. Самото снимане лишава към 40-45 минути. Програмата споделя по какъв начин да застанете, дали нещо да се повтори. Преди да излезе пациентът, би трябвало да се дезинфекцира столът, да се запишат. Има детайлности. Първоначално мислех да проверявам по 8 индивида дневно в Смолян, само че няма по какъв начин.
Успяхте ли да си извършите някакви заключения, с какви недоволства идват и какво установявате?
90% са дами. Не единствено в Смолян е по този начин, а на всички места. Общо млечните жлези като недоволство са преди всичко.
Да не би да сме малко по-грижовни за своето здравословно положение, в сравнение с вашия пол?
Мисля, че дамите са по-отговорни. Показва го междинната дълготрайност на живота и междинната заболеваемост.

Когато приключите проучването и кажете на индивида какво сте установили, какво следва, рецепта давате ли или насочвате към други експерти?
Не, не. Това е оценка на здравните опасности. Казвам къде има здравен риск, къде да се насочи вниманието. Най-добре е като минат към 6 месеца до 1 година да направи наново проучване, с цел да съпоставим. Всички данни се архивират на сървъри във Флорида и Торонто, с деперсонализирани данни, не с името на индивида. То е и библейска истина: " Познанието идва със сравнението ", само че това е просвета в развиване. Медицината би трябвало да се приучи не първо да облъчва пациента, а да улавя това, което инфрачервените лъчи дават като информация. Скоро гледах камери, които са с ултравиолет. Струва ми се, че скоро ще има нов медицински стандарт и по отношение на ковид. Това ще е подтик за развиването на този способ. Както СПИН-ът даде нов стандарт и при лекари, и при зъболекари.
Ако пристигна човек с ковид, какво се чака да видите?
Зависи какво е направил коронавирусът. Ако той е просто в кръвта и индивидът е здрав заразоносител, нищо няма да покаже. Ако е обиден белият дроб и е нарушено снабдяването на кръвта с О2, имаме оксипулсиметър, който незабавно демонстрира казуса. При ковид се визира доста постоянно белият дроб, само че не е пневмония, а васкулит по-скоро. Нашите червени кръвни телца не могат да се свързват с кислородни молекули и да ги закарат до органите - от мозъка до петите, което е доста рисково. При под 90% О2 индивидът би трябвало да е в болница. Когато има пневмония, се виждат разнообразни температури в ляв или десен бял дроб. При инфаркт може десният бял дроб да изстине повече, тъй като сърцето дърпа кръв към лявата половина. При инфаркт на белия дроб или белодробни емболии се виждат други картини. Около 70 типа болестни положения можем да наблюдаваме, а те имат и подвидове. Голям % от хората, които идват при нас, са с хронични болести. И в този момент, с интернет те са доста добре осведомени за тяхното положение. Идват с съответен проблем и въпрос, тъй като той за неговото заболяване знае съвсем всичко. Това е новото в медицината - ние интерпретираме знанията дружно с пациента. Някой път той е прочел нещо преди аз да го прочета, тъй като изявленията годишно в медицината са милиони.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР