Д-р Вълканова е завършила Медицинския университет в Пловдив. Специалист е

...
Д-р Вълканова е завършила Медицинския университет в Пловдив. Специалист е
Коментари Харесай

Експерт по вътрешни болести обясни пред в. "Доктор" какви усложнения може да си докараме от вирусите

Д-р Вълканова е приключила Медицинския университет в Пловдив. Специалист е по вътрешни заболявания, пневмология и фтизиатрия. Има добити специализации по интензивна терапия в МБАЛ “Св. София” в гр. София и по бронхоскопия в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив.

От 1991 до 2004 година работи в интензивно поделение (ОСИТ) в Белодробната болница в Пловдив, като последните 2 години е шеф на отделението. Д-р Вълканова има преминати профилирани курсове по интензивна терапия, фтизиатрия, функционално проучване на дишането и други В ДКЦ-2 работи от началото на 2004 година Лекува пациенти и в отделението по пулмология и хематология в МБАЛ - Пловдив. Участва във всички конгреси на Европейското сдружение по пулмология.

- Д-р Вълканова, кои са най-рисковите пациенти през този интервал на годината?
- Сезонът е един от рисковите интервали за хората с хронични белодробни болести, които се обострят даже единствено от смяна на времето. В УМБАЛ - Пловдив към този момент зачестиха случаите на пациенти с извънредно тежки пневмонии, последица от прекарана, нормално на крайник, вирусна зараза.
Първата и най-страшна е грипната пневмония, която може да засегне белия дроб и да се развие в границите на 24-48 часа. Грипната пневмония протича стремително и е с висока смъртност.
Друго съществено затруднение е бактериалната пневмония. Тя се развива след четвъртия ден на грипното заболяване, откакто признаците са намалели или даже отшумели. Бактериалната пневмония се демонстрира с наново повишение на температурата, задълбочаване на кашлицата, болки в гърдите, изпотяване. Тя изисква нов обзор и спомагателни проучвания за потвърждаване на диагнозата.

Самолечението с антибиотици по време на грип е рисково. То основава устойчивост на бактериите към антибиотика и не могат да се лекуват възможни бактериални инфекции.
Подходящото лекуване с антивирусни средства понижава риска от затруднения при грип с над 60%, а рискът от гибел при приети в болница заболели - с над 25%. Антивирусните препарати работят 24-48 часа от началото на първите признаци на грипния вирус. Според последни изследвания обаче те биха могли да се приложат сполучливо и в по-късен стадий на болестта.

Кои хронични болести се обострят най-често четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР